Erre figyelj, ha cserepes karácsonyfát veszel!
2022-12-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Ha cserepes fát szeretnél karácsonyra, akkor érdemes már most megvenni, hiszen minél hamarabb el kell kezdeni a beszoktatást a lakásba. Ha mindent jól csinálsz, akkor az ünnepek után – ha nincsenek fagyok – már ki is ültetheted a kertedbe. Így kell vele bánni!Érdemes megbízható kertészetben megvásárolni, hiszen így nagyobb az esélye, hogy az ünnepek után is életben marad. Ezeket a fákat már októberben, még a hideg idő beköszöntése előtt cserépbe ültetik, és az sem mindegy, hogyan gondozzák utána. Fontos az is, hogy egészséges fát válassz: ne hulljanak a levelei, és ne legyenek barnák, és érdemes a kisebb darabok közül választani. Ezek könnyebben átvészelik a kiültetést; legfeljebb másfél méter magas fát érdemes hazavinni.

A cserepes fenyőt nem szabad egyből bevinni a meleg lakásba, mert sokkot kaphat a hőingadozástól, és elpusztul. Hetekre van szükség, hogy hozzászoktasd a magasabb hőmérséklethez. Először tedd pincébe vagy garázsba, ahol hozzászokhat az enyhébb meleghez. Legalább heti kétszer adj neki vizet, hogy ne száradjanak ki a gyökerei. Csak karácsony napján vidd be a végleges helyére, de ne kerüljön fűtőtest mellé, és közel legyen az ablakhoz. Bent minden nap adj neki vizet, és néha párásítsd körülötte a levegőt.

A cserepes karácsonyfa nem visel el bármilyen díszt, nem akaszthatsz az ágakra csillagszórót, gyertyákat, és kerülni kell a nehezebb díszeket is. Ne fújd le műhóval, és az izzók ne adjanak le túl nagy hőt, mert ez megzavarja a fa életciklusát: télen nyugalmi időszakban van, ha túl sok meleget kap, beindulhat a nedvkeringése. Ha formátlannak látod a fát, akkor se metszd le az ágait, mert a kiültetésnél nagyobb a veszélye, hogy a metszések mentén kórokozók jutnak a nedvkeringésébe, és tavasszal elpusztul.

A hagyomány az, hogy vízkeresztig marad a fa a lakásban, de a cserepest két-három nap után ki kell vinni. A kinti hideghez is szoktatni kell: egy-két hétre tedd olyan helyre ahol nincs fűtés, de nem megy 0 Celsius fok alá a hőmérséklet. Akkor ültetheted ki a kertbe, ha nem fagyos a föld.