Epres krémes
Hozzávalók 8 szelethez:
-1 csomag friss leveles tészta
A krémhez:
-8 l tej
-10 dkg cukor
-2 csomag vaníliás pudingpor
-10 dkg vaj
-2,5 dl tejszín
A zseléhez:
-40 dkg eper
-4 ek. cukor
-2 csomag piros tortazselé
-4 dl víz
A díszítéshez:
-1 ek. porcukor
Elkészítés:
A leveles tésztát kettévágjuk, mindkét tésztalapot kissé kinyújtjuk. Kicsit nagyobbra nyújtsuk, mint az a tepsi amiben a süteményt össze fogjuk állítani. Mindenképp kapcsos formát használjunk majd! Ez a mennyiség ideális egy 27x18 cm és 7 cm magas formához. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megszurkáljuk egy villával. 200 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A megsült tésztát teljesen hagyjuk kihűlni, majd körben egyenesre levágjuk a széleket, hogy a lap pontosan illeszkedjen a tepsibe. Az egyik tésztalapot a formába tesszük, visszakapcsoljuk köré a forma peremét. A másik lapot annyi részre vágjuk, ahány szelet süteményt szeretnénk, kb. 8 szelet lesz.
A krémhez a tejet elkeverjük a pudingporral és a cukorral, majd sűrű pudingot főzünk. Hozzá keverjük a vajat és kissé kihűtjük. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, és a vaníliás pudingot ezzel lazítjuk. A krém felét a leves tésztára öntjük a formába, majd hűtőbe tesszük.
A zseléhez az epret kis kockákra vágjuk. A cukrot a tortazseléhez keverjük, hozzáadjuk a vizet, és sűrűre főzzük. Beletesszük az epret és még forralunk rajta egyet. Várunk 1-2 percet, és az epres zselét a vanília pudingra kenjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
Ha a zselé kihűlt, rákenjük a maradék vaníliás krémet és befedjük a feldarabolt leveles tésztával. Pár órára hűtőbe tesszük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva