Eperlikőr házilag
2023-06-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-70 dkg eper

2 bögre vodka (5 dl)

-másfél-két bögre kristálycukor (25-32 dkg)

-egy kisebb citrom leve kifacsarva

-2-3 szál menta

Elkészítése:

Az epret megmossuk, lecsumázzuk, majd negyedekre, ha nagyobb szemű nyolcadokra vágjuk.

Beletesszük egy nagyobb, lezárható kancsóba (ha nincs, akkor alufóliával takarjuk majd le), vagy egy szélesebb szájú tejesüveget.

A kancsó aljába belemérjük a cukrot, majd a vodkát és a citrom levét, és alaposan elkeverjük.

Ezután az epret és a menta lefejtett leveleit is belekeverjük. Ha tejesüvegünk van, akkor nem kell keverni, lehet rázogatni is.

Mehet is a hűtőbe három-öt napra, ahol naponta egyszer-kétszer alaposan átkeverjük vagy összerázzuk.

Ezután szűrőn, vagy ha kristálytiszta végeredményt szeretnénk, akkor gézkendőn átszűrjük az egészet. Előtte célszerű az epreket kihalászni belőle, és akár azokat is kinyomkodni egy levesszűrőn keresztül, ha nem szeretnénk egy cseppet sem elpazarolni, mert az bizony nagy kár volna.

Kínálhatjuk friss eperkockákkal, vagy ha bátrabbak vagyunk, akkor az alkoholos eperrel. Persze magában is kiváló!

Tipp: Ha télire vagy későbbre szánjátok, akkor, sötét, hűvös helyen (kamrában vagy a konyhaszekrényben) érdemes tárolni, és csak akkor leszűrni, lefejteni, mikor már fogyasztani szeretnétek. De ebben az esetben „üveg” üvegben tároljátok, akár dunsztos üvegben, és néha rázogassátok át!