Ekcémás bőr - mire figyeljünk télen?
2022-12-29  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az ekcémás fellángolások, melyek a bőr kivörösödésével és viszketésével járnak, az év különböző szakaszaiban lehetnek enyhébbek és súlyosabbak is. Az ekcéma azonban télen különösen problémás lehet.

 

A tél több szempontból sem kedvez az ekcémának, hiszen a télen amúgy is érzékenyebb bőr egészségét tovább súlyosbítja a:

- a hideg, száraz levegő és a kemény szél,

- a száraz, alacsony páratartalmú meleg beltéri levegő,

- valamint a nehéz ruházat, mely gyakran olyan irritáló anyagokból készül, mint a gyapjú – hogy melegen tartson.

A téli ekcéma fellángolások elkerülése érdekében fontos, hogy kiemelten odafigyelj a szokásos bőrápolási rutinra, használj bőrápoló szappant, hidratáló krémet, és kerüld az ismert, fellángolásokat kiváltó termékek használatát! 

AZ EKCÉMA KIVÁLTÓ OKAI ÉS TÍPUSAI

Az ekcémák általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedések. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas. A kellemetlenségek a pácienseket türelmetlenné és orvosukkal szemben bizalmatlanná tehetik.

Tippek az ekcéma téli kezelésére

Tél folyamán ajánlott többször is hidratálni a bőrt, vagy gazdagabb krémre váltani.

A párásító használata, valamint a lakás nem túl meleg, de kellemes hőmérsékleten tartása is segíthet.

Ne feledd, hogy a párásító használata növeli a poratkák és a penészedés veszélyét, valamint allergia és asztma esetén tovább ronthatja ezek tüneteit.

A belső hidratálás is fontos, fogyassz legalább napi 8 pohár vizet vagy koffeinmentes teát!

Szedj D-vitamint! A legújabb kutatások szerint a D-vitamin csökkenti a téli ekcéma tüneteit.

Kerüld a forró fürdőt, ami tovább száríthatja a bőrt! Fürdés helyett a zuhanyzást válaszd, és annak is limitáld az időtartamát! A víz alól kiszállva ne dörzsöld szárazra magadat, inkább csak paskolgasd a törölközővel szárazra a bőrödet!

Használj illat- és egyéb adalékanyag mentes, hidratáló, bőrbarát szappant és testápolót!

Amennyiben nehéz az ekcéma téli kontroll alatt tartása, keresd fel orvosodat!

Egyéb téli bőrpanaszok

Még abban az esetben is, ha nincs ekcémád, nem ritka, hogy télen egyéb, kellemetlen panaszok jelentkeznek a bőrön, melynek kiváltó tényezői ugyanazok, mint a téli ekcémáé. Leggyakrabban az alábbi bőrproblémákkal kell télen megküzdeni:

- Bőrpír a száj körül.

- Száraz bőr – általános bőrszárazság a karokon és lábakon, mely ugyan viszkethet is, de nem olyan intenzíven, mint ekcéma esetén.

- Száraz, kirepedezett kezek – hordj kesztyűt, hogy megvédd kezeidet a hidegtől, és kézmosás után használj hidratáló krémet! Kerüld az alkohol alapú kézfertőtlenítő gélek használatát.
Hasonló bejegyzések