Egyszerű trükkök a megnövekedett energiaárak csökkentésére
2022-12-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Itt a fűtési szezon, és a megnövekedett energiaárak mellett hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy csupán két lehetséges választásunk van: fagyoskodni vagy mélyen a zsebünkbe nyúlni.

Különösen akkor történik tragédia, ha a fűtési szezon kellős közepén hibásodik meg a rendszer, legyen az akár gázalapú, akár elektromos: a szakemberek ilyenkor nagyon elfoglaltak, a gyors munkának pedig csillagászati ára van - pedig mindezt el lehetne kerülni egy egyszerű, éves karbantartással, és néhány alaposan átgondolt döntéssel.

 

Kazán

Ha kazánnal fűtesz, legkésőbb az őszi hónapokban gondoskodj a készülék éves karbantartásáról: tisztításáról, átvizsgálásáról. Ez azért is kiemelkedően fontos, mert sok gyártó semmisnek tekinti a garanciát, amennyiben ez az átvizsgálás nem történt meg.

Ha új kazánt kell vásárolnod, el kell döntened, hogy csak fűtésre alkalmas készüléket szeretnél, vagy olyat, ami meleg vízzel is ellát téged (kombikészülék). Padlófűtéshez (felülettemperáláshoz), illetve teljes fűtéskorszerűsítés esetén a kondenzációs kazán a legjobb választás.

Termosztát

Ez a szerkezet szabályozza otthonod hőmérsékletét a kazán automatikus ki-be kapcsolása által. Újabb típusai egyikének felszerelésével minimalizálhatod a költségeit, hiszen a heti programozású terméknél például beállíthatod, hogy a kazán csak a megadott időpontra fűtse fel a lakást, amikor viszont ezt nem igényled, akkor a rendszer pihen.

Azzal is számolj, hogy ha alacsonyabb hőmérsékletet állítasz be, azzal Celsius-fokonként 6-11% költséget takarítasz meg.

Radiátor

A radiátorok időről időre eliszaposodnak, kilyukadnak, levegőssé válnak, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságukat. Érdemes őket évente átmosni, a bennük lévő vizet leengedni, valamint légteleníteni őket. A régi darabokat többnyire megéri modernebb fűtőtestekre cserélni, hiszen a lapradiátorok sokkal nagyobb hőleadással képesek működni.