Egy élő legenda a Magyar Nemzeti Galériában – Gerhard Richter tárlata szeptemberben két alkalommal este is látogatható
2021-08-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Ajánló

Augusztus 27-től a világhírű kortárs német képzőművész, Gerhard Richter műveiből látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A Gerhard Richter. Valós látszat című tárlat különlegessége, hogy Magyarországon most első ízben látható a művész nagyszabású, az életmű valamennyi korszakát átfogó kiállítása. A bemutatott közel 80 műalkotás hazai és nemzetközi köz-, illetve magángyűjteményekből érkezik Budapestre. A 80 alkotás között négy nagyobb, többrészes sorozat is látható a kiállításon, így összesen mintegy 200 műtárgy várja a tárlaton a látogatókat. 

Betty, 1977

Gerhard Richter művészete több szempontból is érdekes a magyarok számára: összeköt bennünket a bonyolult és fordulatokban bővelkedő közös múlt és Közép-Európa, amelyben az eredetileg keletnémet alkotó élete első mintegy harminc évét töltötte. Richter 1932-ben Drezdában született, Kelet-Németországot 1961-ben hagyta el, s jelenleg Kölnben él. A mostani budapesti kiállítására külön rajzsorozatot is készített, amit most először láthat a közönség.


Motorcsónak (Motorboot), 1965

A művész besorolhatatlan, „stílus nélküli”, minden személyest kizáró, ugyanakkor végtelenül sokrétű festői nyelvezete a figurálistól az absztraktig, az életlen-elmosódott képektől az éles-fényes felületekig, a szürke fotófestményektől a kolorisztikus színskálákig, a portréktól a tájképekig, a vászontól az üvegablakokig, a manuálistól a digitálisig terjed. Sokkal inkább egy olyan szövevényből, amely gyakran következetes intenciókból épül fel, néha viszont a festészet, illetve a művészet feltételeiről szóló, egymásnak ellentmondó elképzelésekből áll össze.Absztrakt festmény, 2017

Programtippünk:

A Borszerda estek, szeptember 15-én és 22-én kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy egy pohár bor után bejárja Gerhard Richter kiállítást, és a Galéria többi időszaki és állíndó tárlatait. Az idei Borszerdák témája: színek, ízek, képek. A programokon különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és érdekes előadások mellett koncertek és borkóstoló várja a látogatókat.