Egészben sült zöldségfasírt
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
-1 fej vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma
-2 szál szárzeller
-2 szál sárgarépa
-2 ek. olaj
-1 ek. rizsliszt
-2 dl passzírozott paradicsom (konzerv)
-10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
-10 dkg pirított, őrölt mogyoró (nem sózott)
-1 ek. szójaszósz
-1 cs. friss koriander
-1 tojás
Elkészítés:
A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A zellerszárat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük.
Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, a vöröshagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a zellert és a fokhagymát, és további 5 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet, összekeverjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot is. Állandó kevergetés mellett addig kevergetjük, amíg besűrűsödik.
A zsemlemorzsát, a mogyorót, a lereszelt sárgarépát, a szójaszószt és a felaprított koriandert alaposan összekeverjük a paradicsommártással. Megvárjuk míg szobahőmérsékletre hűl, majd hozzáadjuk a tojást is, sózzuk, borsozzuk.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Egy hosszúkás (20 cm-es) püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral. A masszát a formába kanalazzuk, majd alufóliával lefedve 1 órán keresztül sütjük. Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 163 kcal