Egészben sült zöldségfasírt
2024-03-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

-1 fej vöröshagyma

-1 gerezd fokhagyma

-2 szál szárzeller

-2 szál sárgarépa

-2 ek. olaj

-1 ek. rizsliszt

-2 dl passzírozott paradicsom (konzerv)

-10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

-10 dkg pirított, őrölt mogyoró (nem sózott)

-1 ek. szójaszósz

-1 cs. friss koriander

-1 tojás

Elkészítés:

A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A zellerszárat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük.

Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, a vöröshagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a zellert és a fokhagymát, és további 5 percig pároljuk. Rászórjuk a lisztet, összekeverjük, majd folyamatosan hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot is. Állandó kevergetés mellett addig kevergetjük, amíg besűrűsödik.

A zsemlemorzsát, a mogyorót, a lereszelt sárgarépát, a szójaszószt és a felaprított koriandert alaposan összekeverjük a paradicsommártással. Megvárjuk míg szobahőmérsékletre hűl, majd hozzáadjuk a tojást is, sózzuk, borsozzuk.

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. Egy hosszúkás (20 cm-es) püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral. A masszát a formába kanalazzuk, majd alufóliával lefedve 1 órán keresztül sütjük. Hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható. 

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

1 szelet: 163 kcal