Edzéstippek otthonra
2023-03-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az otthoni edzések egyre népszerűbbek, ami annak köszönhető, hogy azok is próbálnak valamit tenni az egészségükért, akiknek nincs idejük konditerembe járni. Ha a lakásunkban sportolunk, akkor viszont arra is oda kell figyelnünk, hogy ne zavarjuk a szomszédokat. Jó hír, hogy az alábbi gyakorlatok nem csak ennek az elvárásnak felelnek meg, de még hatásosak is.

 

Fekvőtámasz

Tény, hogy a fekvőtámasz talán az egyik leggyűlöltebb gyakorlat, viszont érdemes neki esélyt adni, hiszen rendkívül hatásos. Feküdjünk le a padlóra, a karjainkat tegyük vállszéles távolságra egymástól, nyomjuk fel magunkat és tartsuk ezt a pozíciót. Feszítsük be a hasizmainkat, és engedjük le a testünket. Eközben figyeljünk arra, hogy a könyökeink mindig kifelé mutassanak. Három sorozat és 10 ismétlés után pedig már meg is vagyunk.

 

Hasizom

Üljünk le a padlóra, a lábainkat húzzuk fel úgy, hogy a talpunk a földön van, nem messze a fenekünktől. A karjainkat nyújtsuk ki magunk elé, és fogjunk meg valamilyen súlyt. Ez lehet egy súlyzó, egy medicinlabda, de akár egy 2 literes vizespalack is. Ezután feszítsük be a hasunkat, majd a felsőtestünkkel forduljunk jobbra és balra. Ezt ismételjük meg tizenkétszer, három sorozat erejéig.

 

Guggolás

Álljunk egyenesen, feszítsük be a fenekünket és a hasunkat. A karjainkat nyújtsuk egyenesen magunk elé vagy helyezzük a csípőnkre. Ezután guggoljunk le úgy, hogy közben hátra toljuk a fenekünket, a felsőtestünkkel pedig kicsit dőljünk előre. Arra figyeljünk, hogy eközben jól húzzuk ki magunkat, legyen szép egyenes a hátunk, továbbá a térdünk ne kerüljön a lábunk elé. A gyakorlat elvégzéséhez használhatunk súlyzókat is. Ebből is csináljunk 3 sorozatot, 15 ismétléssel.

 

Plank

A plank az egyik legkedveltebb gyakorlat, így természetesen nem maradhat ki a cikkünkből. Feküdjünk le a földre, vegyük fel a plank-tartást, ami azt jelenti, hogy az alkarunkon támaszkodva nyomjuk fel a testünket. A könyökeink legyenek egy vonalban a vállunkkal, így a testünk súlya az alkarunkon és a lábujjainkon van. Feszítsük be a fenekünket, majd ezt a pozíciót tartsuk meg minimum 15 másodpercig. Ezt ismételjük meg háromszor.

 

Láb és popsi

Álljunk négykézláb, a kezeink a vállaink alatt helyezkedjenek el, a térdeink pedig a csípőnk alatt. Feszítsük be a hasunkat, majd a jobb lábunkat emeljük meg csípőmagasságig úgy, hogy a talpunk a plafon felé mutat. Ezután kicsi mozdulatokkal emelgessük a lábunkat, mintha a talpunkkal meg akarnánk érinteni a plafont. Oldalanként csináljunk 15 ismétlést és 3 sorozatot.