Csokoládés pite sütőtökkel
2024-10-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 8 szelethez

A tésztához:

-15 dkg liszt

-5 dkg kakaópor

-8 ek. porcukor

-10 dkg vaj

-1 tojássárga

-1 tábla étcsokoládé

A töltelékhez:

-50 dkg sütőtök

-2 ek. liszt

-1 narancs reszelt héja

-1 csipet őrölt szegfűszeg

-1 mk. őrölt gyömbér

-1 tk. őrölt fahéj

-1 csipet reszelt szerecsendió

-3 dl tejszín

-2 tojás + 2 tojássárgája

A tetejére:

-10 dkg barna cukor

Elkészítés:

A sütőtököt megtisztítjuk, kockákra vágjuk, 180 °C-os sütőben puhára sütjük. (kb. 40 perc).

Az tésztához összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, kakaópor, porcukor és csipet só), majd hozzáadjuk a Rama Vajas Ízt, és addig keverjük, amíg morzsás állagú lesz. Beledolgozzuk a tojássárgáját, fél dl vizet, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtőben 30 percig állni hagyjuk.

A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, és a tésztával alaposan összedolgozzuk, majd - akár kinyújtva, akár kézzel belenyomkodva - a piteformát kibéleljük vele. Sütőpapírral beborítjuk, nehezéknek babot vagy rizst szórunk rá, és a tök mellett 5 perc alatt elősütjük, a nehezéket a sütőpapírral együtt eltávolítjuk.

A sütő hőfokát 160 °C-ra visszavesszük. A töltelékhez a megpuhult tököt pürésítjük, a többi hozzávalóval összekeverjük, az elősütött tésztán egyenletesen elosztjuk. A sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

A sütőt ezután grillező fokozatra állítjuk. A kész pitét megszórjuk a barna cukorral és a sütőbe visszatéve 2 perc alatt rákaramellizáljuk. Amikor kész, 15 percig pihentetjük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva