Csokoládés pite sütőtökkel
Hozzávalók kb. 8 szelethez
A tésztához:
-15 dkg liszt
-5 dkg kakaópor
-8 ek. porcukor
-10 dkg vaj
-1 tojássárga
-1 tábla étcsokoládé
A töltelékhez:
-50 dkg sütőtök
-2 ek. liszt
-1 narancs reszelt héja
-1 csipet őrölt szegfűszeg
-1 mk. őrölt gyömbér
-1 tk. őrölt fahéj
-1 csipet reszelt szerecsendió
-3 dl tejszín
-2 tojás + 2 tojássárgája
A tetejére:
-10 dkg barna cukor
Elkészítés:
A sütőtököt megtisztítjuk, kockákra vágjuk, 180 °C-os sütőben puhára sütjük. (kb. 40 perc).
Az tésztához összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, kakaópor, porcukor és csipet só), majd hozzáadjuk a Rama Vajas Ízt, és addig keverjük, amíg morzsás állagú lesz. Beledolgozzuk a tojássárgáját, fél dl vizet, és cipóvá gyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtőben 30 percig állni hagyjuk.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, és a tésztával alaposan összedolgozzuk, majd - akár kinyújtva, akár kézzel belenyomkodva - a piteformát kibéleljük vele. Sütőpapírral beborítjuk, nehezéknek babot vagy rizst szórunk rá, és a tök mellett 5 perc alatt elősütjük, a nehezéket a sütőpapírral együtt eltávolítjuk.
A sütő hőfokát 160 °C-ra visszavesszük. A töltelékhez a megpuhult tököt pürésítjük, a többi hozzávalóval összekeverjük, az elősütött tésztán egyenletesen elosztjuk. A sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A sütőt ezután grillező fokozatra állítjuk. A kész pitét megszórjuk a barna cukorral és a sütőbe visszatéve 2 perc alatt rákaramellizáljuk. Amikor kész, 15 percig pihentetjük.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva