Céklás Rizottó
2023-08-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-200 g Arborio rizs

-300 g cékla

-1 dl fehérbor

-100 g feta sajt

-2 darab fokhagyma

-1 darab hagyma

-30 ml olívaolaj

-50 g parmezán sajt

-50 g vaj

-1 l zöldség alaplé

A céklás rizottó elkészítése:

A céklát, miután megtisztítottuk és kockákra vágtuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Locsoljuk meg olívaolajjal, ízesítsük sóval és borssal, majd helyezzük a tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe egy órára.

A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a parmezánt reszeljük le.

Egy mély, nagy serpenyőben vagy lábasban közepes hőmérsékleten melegítsünk olívaolajat. Adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre (nagyjából 4-5 perc).

Adjuk hozzá a hagymához a finomra vágott fokhagymát is, és pirítsuk együtt további 1-2 percig.

Következő lépésként dolgozzuk össze a sült céklát a hagymával és a fokhagymával, majd hagyjuk pirulni a zöldségeket további 5 percig.

Ezután a rizsé a főszerep: keverjük össze alaposan a céklás keverékkel, majd öntsük hozzá a fehérbort, és kevergessük, amíg a rizs teljesen felszívja azt.

Ezen a ponton kezdhetjük el apránként hozzáadni a zöldségleves alaplevet a készülő ételhez – körülbelül egy merőkanálnyi mennyiséget egyszerre. Minden adag hozzáadása után keverjük át a rizst, amíg az teljesen fel nem szívja a levet.

Érdemes folyamatosan kóstolgatni, hogy elég sós-e és ha nem, akkor még addig utánsózni, míg a rizs fő.

A kevergetést addig folytassuk, míg a rizs megfelelően krémessé válik, de még nem főtt szét. Inkább legyen egy kicsit „al dente” érzésünk amikor lehúzzuk a tűzről. Ez körülbelül 20-25 percet igényel.

Ha a céklás rizottó megfelelő állagúra főtt, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat, majd a reszelt parmezán sajtot.

Tálaljuk melegen, a tetejét szórjuk meg egy kevés morzsolt feta sajttal.

A cékla mély, rubinpiros színe és „földes”, édes íze teszi különlegessé a rizottó ezen változatát, amihez jó étvágyat kívánunk!

Tipp

Ha még nem vagy gyakorlott rizottó mester és nem ismered ennek az ételnek a trükkjeit, akkor a rizottó készítés alapjai cikkünk neked íródott. Fusd át, hogy megtanuld az alapvető trükköket amikkel tökéletes végeredményt érhetsz el.

Forrás