Bundában sült pontypatkó
2025-11-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A halhoz:

-4 pontypatkó

-8 dkg liszt

-2 tojás

-8 dkg zsemlemorzsa

-5 dkg durvára vágott dióbél

-olaj a sütéshez

A körethez:

-8 szem egyforma burgonya

-4 ek. vaj

-5 dkg reszelt parmezán sajt

-1 tk. szárított kakukkfű

-4 szál friss kakukkfű

A mártáshoz:

-2 citrom

-25 dkg magozott meggybefőtt

-1,5 dl meggylé

-2 szem csillagánizs

-1 kk. őrölt szegfűszeg

-1 ek. cukor

-1,5 ek. étkezési keményítő

Elkészítés:

A körethez a burgonyákat meghámozzuk, nagyobb tálban vékony karikákra szeleteljük. A sütőt 190 C-ra előmelegítjük. Evőkanálnyi vajjal alaposan kikenünk egy 12 részes muffinformát. A többi vajat megolvasztjuk, a krumplira öntjük majd a sajttal, a kakkukfűvel, sóval, borssal jó alaposan összeforgatjuk. A burgonyakarikákat egymásra pakolva a muffinformákba tornyozzuk, a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük.

A mártáshoz egy citrom levét kifacsarjuk, a másikat cikkekre vágjuk. Kisebb edényben összeforraljuk a meggyet, a meggylét, a cikkekre vágott citromot, a citrom levét, a cukrot, a csillagánizst és az őrölt szegfűszeget. 1 dl víz kikeverjük az étkezési keményítőt, újra felforraljuk a mártást.

A halat megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk. A pontypatkókat a hagyományos módon bepanírozzuk úgy, hogy a zsemlemorzsához hozzákeverjük a diót. Közepesen forró olajban az egyik oldalát fedő alatt, majd a másikat fedő nélkül aranyszínűre sütjük (kb. 4-5 perc). Tálaláskor diós pontypatkót a friss kakukkfűvel díszített burgonyamuffinnal és a citromos meggymártással kínáljuk.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 75 perc múlva