Bundában sült pontypatkó
Hozzávalók 4 személyre
A halhoz:
-4 pontypatkó
-8 dkg liszt
-2 tojás
-8 dkg zsemlemorzsa
-5 dkg durvára vágott dióbél
-olaj a sütéshez
A körethez:
-8 szem egyforma burgonya
-4 ek. vaj
-5 dkg reszelt parmezán sajt
-1 tk. szárított kakukkfű
-4 szál friss kakukkfű
A mártáshoz:
-2 citrom
-25 dkg magozott meggybefőtt
-1,5 dl meggylé
-2 szem csillagánizs
-1 kk. őrölt szegfűszeg
-1 ek. cukor
-1,5 ek. étkezési keményítő
Elkészítés:
A körethez a burgonyákat meghámozzuk, nagyobb tálban vékony karikákra szeleteljük. A sütőt 190 C-ra előmelegítjük. Evőkanálnyi vajjal alaposan kikenünk egy 12 részes muffinformát. A többi vajat megolvasztjuk, a krumplira öntjük majd a sajttal, a kakkukfűvel, sóval, borssal jó alaposan összeforgatjuk. A burgonyakarikákat egymásra pakolva a muffinformákba tornyozzuk, a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük.
A mártáshoz egy citrom levét kifacsarjuk, a másikat cikkekre vágjuk. Kisebb edényben összeforraljuk a meggyet, a meggylét, a cikkekre vágott citromot, a citrom levét, a cukrot, a csillagánizst és az őrölt szegfűszeget. 1 dl víz kikeverjük az étkezési keményítőt, újra felforraljuk a mártást.
A halat megmossuk, leszárítjuk, megsózzuk. A pontypatkókat a hagyományos módon bepanírozzuk úgy, hogy a zsemlemorzsához hozzákeverjük a diót. Közepesen forró olajban az egyik oldalát fedő alatt, majd a másikat fedő nélkül aranyszínűre sütjük (kb. 4-5 perc). Tálaláskor diós pontypatkót a friss kakukkfűvel díszített burgonyamuffinnal és a citromos meggymártással kínáljuk.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
