Bőrünk és az évek
2022-01-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A selymes, hibátlan bőr többnyire csak a tévéreklámokban és a kozmetikumok címkéin látható. Ám nem az örök fiatalság az egyetlen recept ahhoz, hogy bőrünk hibái ne jelenjenek meg, vagy ha mégis, úgy minél kevésbé legyenek láthatók.

Az évek múlásával a bőr szöveteinek rugalmassága csökken, vízháztartása felborul, a rostok és a bőr alatti izmok meglazulnak, a bőr barázdálttá, ráncossá válik.

Ezt több tényező válthatja ki. Elsősorban a bőr lazább, szárazabb részei ráncosodnak meg. Például a nyak és a szem környéke. A jelenséget még szembetűnőbbé teszik a mimikai izmok fáradása miatt kialakuló barázdák és a hízás vagy fogyás következtében fellépő kötőszöveti lazulások.

Az általános testi és lelki közérzet nagy szerepet játszik a ráncok kialakulásában. Az idős korban megjelenő ráncokat nem szabad összetéveszti az öröklött, úgynevezett mimikai ráncokkal.

Sajnos az évek múlásával csökken a bőr rugalmassága, feszessége. A száraz bőr amúgy is hajlamos a ráncosodásra.

Legfontosabb védekezés a csökkent faggyútermelésből eredő bőrszárazság ellensúlyozása, mert a száraz bőr érzékeny a külső hatásokra. Könnyen gyulladásba jön, gyakran viszket – különösen télen – a száraz levegőjű, fűtött lakásokban és a füstös, poros környezetben.Mit tegyünk?

A bőr vérellátását javítja a masszázs és az arcpakolás. Hatásukra a bőr egy időre megduzzad, a ráncok kisimulnak és az arc üdébbnek, teltebbnek hat. Amennyiben rövid ideig fürdünk meleg vízben, vagy ha zuhanyozunk, bőrünk nem szárad ki. Szappan helyett – főleg az arcunkra – használjunk lemosó krémet, ami a gyógyszertárban is kapható. Tisztálkodás után egész testünket kenjük be zsíros, a bőrbe jól beszívódó krémmel. Arcunkra, nyakunkra és a szemünk köré éjszakára tegyünk az erre a célra kínált zsíros krémet.

A púder véd, ápol és eltakar, de szintén szárít, ezért csak alákrémezett arcbőrre tegyük fel. Kevesen gondolják, hogy a kvarc és a szolárium valamint a napozás is szárít, növeli a foltok, növedékek kialakulásának esélyeit.

Az idős emberek gyakran panaszkodnak arra, hogy bőrük különféle helyein sötét vagy festékhiányos foltok, szemölcsök, anyajegyek jelennek meg. Mindez az idős kor speciális problémái közé tartozik.

A festékhiányos foltok megjelenése a pigmentképződés elfáradásának, megszűnésének a jele. Ez főleg azokon a bőrfelületeken jelenik meg, amelyek az évek alatt ki voltak téve a nap ártalmainak.

A klimax idején jelentkező májfoltokat a pigment elosztódásban fellépő zavar okozhatja. Ezeket el lehet távolítani, de nem ajánlatos, mert helyükön pigmenthiány alakulhat ki. Ugyancsak megjelennek a szemölcsök és az anyajegyek is. A régi szemölcsökből szőrszálak is kinőhetnek, amelyeket nem ajánlatos kihúzni vagy levágni. Az úgynevezett fibrómák, amelyek lágy kocsányon függenek, általában a nyakon és a dekoltázson szaporodnak el legjobban. Ezek jelentős része vírusos eredetű és kellemetlen szépséghibát jelentenek, ezért ajánlatos eltávolításuk.

Sok ember arcán, testén látható a bibircsók, amely általában a negyvenes évek után fejlődhet ki. Lehet tömött tapintatú vagy lágy és szőrszálak is nőhetnek belőle. A bibircsók ártalmatlan kötőszövet, amit veszély nélkül el lehet távolítani. Ezekkel a problémákkal keressük fel a bőrgyógyászt, és azt tegyük, amit tanácsol.

Forrás: Életmódcentrum