Boksz - egy sport nőknek!
2021-09-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A boksz csak a férfiak világa? Dehogy! Manapság egyre több nő is felveszi a kesztyűt! Miért olyan népszerű a női boksz? Hogyan is néz ki egy tipikus edzés? És vajon miért számít visszatérőnek a trend?

A nőknek a mindennapokban mindig is sok mindenen át kellett bokszolniuk magukat. Az ökölvívást mostanában sokan sportágként is felfedezték, és a hobbi ökölvívóhölgyek tábora egyre csak bővül. Hiszen a bokszedzés nemcsak fitten tart, hanem az önbizalmat is erősíti – és izgalmas kihívás. Azonban a nők nem számítanak teljesen újoncnak a ringben: már a 18. században is nagy népszerűségnek örvendett a női boksz.

 

A történelem is mutatja: a boksz a nők sportja is

A történelem valószínűleg első hivatalos női bokszmérkőzését 1722-ban Londonban vívta meg Elizabeth Wilkinson és Hannah Hyfield. 1911-ben jelent meg az első tankönyv a témában „Boksz. Harc természetes eszközökkel” címmel, melynek szerzője, Joe Edwards dicsérő szavakkal írt a női bokszról. Ennek ellenére akkoriban sikertelenül próbálták a női bokszot olimpiai sportágként meghonosítani.

A weimari köztársaság idejében főleg kabarékban bokszoltak – például a bécsi Práterben –, ami elsősorban a közönség szórakoztatásáról szólt. Ezenkívül Európában a privát szalonokban is tartottak bokszmérkőzéseket. Több emancipált művésznő – például Marlene Dietrich – kezdett el ekkoriban bokszolni. Az első versenykarakterű női ökölvívómeccseket az 1930-as években rendezték meg. Akkoriban nagy favorit a bécsi Lizzi Dorey volt.

A második világháború után a női bokszolókat kigúnyolták, a sportágat nevetségesnek állították be. Csak a 20. század végén ismerték el hivatalosan, amikor az egyesületek elkezdtek nagyobb versenyeket rendezni. 2001-ben tartották az első világbajnokságot, 2012-ban pedig a női ökölvívás is felkerült végre az olimpia programjára – 100 évvel az első férfi olimpiai bokszmeccsek után.

 

A divatsporttá vált boksz: miért szállnak ringbe a nők?

A boksz a világ egyik legnépszerűbb sportága. A fontos küzdelmeket a televízióban több mint 150 országban közvetítik. Aligha akad olyan ember, aki ne ismerné az olyan legendákat, mint Muhammad Ali vagy Mike Tyson. Viszont sok egyéb érv is szól amellett, hogy elkezdjünk megismerkedni ezzel a sporttal.

Női boksz: a teljes testedzés

Ökölvívásnál minden ütésnél eddzük a vállakat, a karokat, a mell- és hátizmokat. Az elhajlás és ellépés a test közepének mélyizomzatát veszi igénybe – valamint az oldalsó hasizmokat is szépen megdolgoztatja. Ezenkívül a boksz tökéletes sport mindazoknak, akik szeretnék fejleszteni az egyensúlyérzéküket és a mozgékonyságukat. Ráadásul az ökölvívást minden élsport alapjának is tartják.

Női boksz: a sportos kihívás

Már maga az edzés is igazán élvezetes, hiszen nemcsak egyszerű „odacsapkodásokról” van szó, hanem elsősorban a technikáról és a taktikáról. Hogyan tudom felmérni az ellenfelemet? Melyik a legjobb pillanat egy célzott ütést bevinni?

Női boksz: az önbizalomfejlesztő

Az ökölvívás a lelket is edzi. A sportolók megtanulják ügyesen használni a testüket és csekély súlyuk ellenére hatékony ütést bevinni. Ezenkívül megtanít bátran előre haladni, ami csökkentheti bennünk a félelmet és az agressziót.

Női boksz: a zsírfaló

Egy egyórás bokszedzés alatt körülbelül 1200 kalóriát éget el a test. Heti három edzésóra fél kilogramm testzsírt farag le rólunk – ez a sport K.O-val győz a nemkívánatos kilók ellen. Ráadásul a mozgást és gyorserőt fejlesztő bokszedzés az alakot is formálja. Az erős izomzat pedig segít a tartós sikerek elérésében.

A boksz mint hobbisport: hogyan zajlik egy edzés?

Az ökölvívóedzések általában bemelegítéssel kezdődnek, ami meglehetősen izzasztó lehet. A tipikus bemelegítő gyakorlatok közé tartozik az ugrálókötelezés vagy a köredzés. Amikor megfelelőképpen felpörögtünk, bokszkesztyűt húzunk, és elkezdhetjük sorozni a homokzsákot.

Ezt követi a gyakorlás a sporttársakkal, amihez egy kis bátorság is kell.

Az amatőr ökölvívás nem különösebben veszélyes: a stockholmi Karolinska Intézet kutatói sokéves kutatás után arra jutottak, hogy ez a sportág nem rejt magában nagyobb rizikófaktort, mint a labdarúgás vagy a könnyűatlétika. Aki ennek ellenére sem szeretne ringbe szállni, az pusztán az edzésekre is eljárhat, és ugyanúgy profitálhat a fitneszboksz számos testre és lélekre gyakorolt pozitív hatásából.  

Forrás: Activebeauty