Bazsalikomos, paradicsomos rizs csirkével
2025-05-27  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók:

-2 evőkanál olaj

-50 dkg csirkemellfilé

-só és frissen őrölt bors

-1 fej vöröshagyma

-3 gerezd fokhagyma

-30 dkg rizs

-40 dkg hámozott darabolt-paradicsom konzerv

-5 dkg sűrített paradicsom

-1 evőkanál cukor

-1 csokor bazsalikom

-1 teáskanál oregánó

-6 dl alaplé 

Elkészítés:

A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, sóval és borssal fűszerezzük. Egy közepes méretű lábosban felhevítjük az olajat, és a húst minden oldalán megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és kevergetve pár percig sütjük, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és még 2 percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a rizst, a darabolt paradicsomot, a sűrített paradicsomot, majd megszórjuk a cukorral, bazsalikommal, oregánóval, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. Felöntjük az alaplével, alaposan elkeverjük, majd közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, egészen alacsonyra vesszük a lángot, lefedjük, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot és minden alapanyag összeér.

Tipp:

Ha szeretnénk egy kis izgalmat vinni az ételbe, adjunk hozzá egy kevés apróra vágott csilipaprikát a fokhagymával együtt. Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal, locsoljuk meg kevés citromlével, és máris még élénkebb, frissítőbb lesz az összhatás. Hidegen is kiváló!