Bazsalikomos, paradicsomos rizs csirkével
Hozzávalók:
-2 evőkanál olaj
-50 dkg csirkemellfilé
-só és frissen őrölt bors
-1 fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-30 dkg rizs
-40 dkg hámozott darabolt-paradicsom konzerv
-5 dkg sűrített paradicsom
-1 evőkanál cukor
-1 csokor bazsalikom
-1 teáskanál oregánó
-6 dl alaplé
Elkészítés:
A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk, sóval és borssal fűszerezzük. Egy közepes méretű lábosban felhevítjük az olajat, és a húst minden oldalán megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és kevergetve pár percig sütjük, amíg üveges nem lesz. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és még 2 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a rizst, a darabolt paradicsomot, a sűrített paradicsomot, majd megszórjuk a cukorral, bazsalikommal, oregánóval, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. Felöntjük az alaplével, alaposan elkeverjük, majd közepes lángon felforraljuk. Amikor felforrt, egészen alacsonyra vesszük a lángot, lefedjük, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot és minden alapanyag összeér.
Tipp:
Ha szeretnénk egy kis izgalmat vinni az ételbe, adjunk hozzá egy kevés apróra vágott csilipaprikát a fokhagymával együtt. Tálaláskor szórjuk meg friss bazsalikommal, locsoljuk meg kevés citromlével, és máris még élénkebb, frissítőbb lesz az összhatás. Hidegen is kiváló!