Balinéz Nasi Goreng (pirított rizs)
2025-09-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók (2 adaghoz):

-250 g főtt rizs (legjobb, ha előző napról maradt)

-2 evőkanál étolaj

-1 fej vöröshagyma vagy 2 salotta, apróra vágva

-2 gerezd fokhagyma, finomra zúzva

-1 sárgarépa, apró kockákra vágva

-100 g csirkemell vagy garnéla (opcionális)

-2 tojás

-2 evőkanál édes szójaszósz (kecap manis)

-1 evőkanál szójaszósz

-1 teáskanál csili vagy csilipaszta (ízlés szerint)

-só, bors ízlés szerint

Tálaláshoz:

-uborkaszeletek

-paradicsomszeletek

-sült hagymaszirmok vagy ropogós hagyma

-egy tükörtojás a tetejére

Elkészítés:

1. Előkészítés – Ha van maradék rizsed, az a legjobb, mert szárazabb, és jobban pirul. Ha frissen főzöd, hagyd kihűlni.

2. Fűszeres alap – Wokban vagy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat. Pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát aranybarnára.

3. Hús és zöldség – Add hozzá a csirkét vagy garnélát, majd a répát, és pirítsd pár percig.

4. Rizs hozzáadása – Dobd rá a rizst, keverd össze, majd öntsd hozzá a szójaszószokat és a csilit. Keverd folyamatosan, hogy minden szem szépen átvegye az ízeket.

5. Tojás – A serpenyő egyik oldalára húzd félre a rizst, üss rá egy tojást, keverd meg, majd dolgozd bele a rizsbe.

6. Ízesítés – Sózd, borsozd ízlés szerint.

7. Tálalás – A kész Nasi Goreng tetejére tegyél egy frissen sült tükörtojást, mellé uborkát és paradicsomot. Szórd meg ropogós hagymával.