Bakonyi tarhonyaleves
Hozzávalók 6 személyre:
-1 fej vöröshagyma
-2 sárgarépa
-2 burgonya
-25 dkg fehér csiperke
-1 ek. olaj
-15 dkg tarhonya
-1 tk. őrölt pirospaprika
-1 mk. egész köménymag
-1 mk. morzsolt kakukkfű
-2 gerezd fokhagyma
-1,6 l alaplé
-10 dkg lángolt kolbász
-1 nagy pohár tejföl (330 g)
-1 kis csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldségféléket megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a sárgarépát és a burgonyát 1×1 cm-es kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük.
Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdjük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát, kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni kezd. A tűzről levéve ízesítjük a pirospaprikával, a köménnyel, a kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával és sóval, felöntjük az alaplével. A tűzre visszatéve nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon főzzük. Kb. negyedóra elteltével beletesszük a sárgarépa- és burgonyakockákat.
A kolbászt karikára vágjuk, serpenyőben pirítani kezdjük, ha kissé már kisült a zsírja, rádobjuk a gombát is. Együtt pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát, és további 5 percig főzzük.
A tejfölt hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgozzuk. A levest ezután 1-2 percig gyöngyöztetjük, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva