Bakonyi tarhonyaleves
2025-07-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 6 személyre:

-1 fej vöröshagyma

-2 sárgarépa

-2 burgonya

-25 dkg fehér csiperke

-1 ek. olaj

-15 dkg tarhonya

-1 tk. őrölt pirospaprika

-1 mk. egész köménymag

-1 mk. morzsolt kakukkfű

-2 gerezd fokhagyma

-1,6 l alaplé

-10 dkg lángolt kolbász

-1 nagy pohár tejföl (330 g)

-1 kis csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A zöldségféléket megtisztítjuk, a vöröshagymát apróra, a sárgarépát és a burgonyát 1×1 cm-es kockákra vágjuk, a gombát felszeleteljük.

Nagy lábasban, az olajon pirítani kezdjük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a tarhonyát, kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni kezd. A tűzről levéve ízesítjük a pirospaprikával, a köménnyel, a kakukkfűvel, a zúzott fokhagymával és sóval, felöntjük az alaplével. A tűzre visszatéve nagy lángon felforraljuk, majd kis lángon főzzük. Kb. negyedóra elteltével beletesszük a sárgarépa- és burgonyakockákat.

A kolbászt karikára vágjuk, serpenyőben pirítani kezdjük, ha kissé már kisült a zsírja, rádobjuk a gombát is. Együtt pároljuk, majd zsírjára sütjük. Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát, és további 5 percig főzzük.

A tejfölt hőkiegyenlítéses módszerrel beledolgozzuk. A levest ezután 1-2 percig gyöngyöztetjük, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva