Az extrovertált személyiségtípus 10 jellemzője – Te vajon közéjük tartozol?
2019-07-24  /  Szerző:   /   Tudtad-e? Az extrovertált embereket gyakran úgy képzelik el, mint akiknek egyetlen nagyszabású parti az élete. Szeretnek szórakozni, könnyedén kommunikálnak, és mindig a társaság középpontjában érzik jól magukat.

Az 1960-as években Carl Jung különböztette meg először az introvertált és az extrovertált személyiségjegyű embereket egymástól. Jung rendszerének legfőbb kiindulópontja, hogy egy ember hogyan viszonyul a külvilághoz. Míg az introvertáltak jellemzően befelé fordulnak, addig az extrovertáltak inkább a külvilágban találják meg a motivációt.

Természetesen ez a besorolás némileg sarkított, de jól mutatja a skála két ellentétes pólusát. Az emberek többsége valahol e két véglet között foglal helyet. Sőt! Életünk során változhat is a beállítottságunk. Egy zárkózottabb gyerekből lehet nyitottabb felnőtt, a felnőttek pedig gyakran önfejlesztéssel tudnak némileg változtatni hozzáállásukon.

Nézzük, mi jellemzi az alapvetően extrovertált személyiséget:

1. Szeretik a rivaldafényt

Az extrovertált emberek folyamatosan keresik mások társaságát, könnyedén ismerkednek, nem érzik kényelmetlenül magukat idegenek között. Szinte mindig ők kerülnek a figyelem középpontjába, bárhol is legyenek.

2. Kevésbé igénylik az „énidőt”

A kifelé forduló emberek alapvetően nem szeretnek egyedül lenni, már-már úgy érzik, hogy a túl sok magány csökkentené az energiaszintjüket.

3. Sok embert szerveznek maguk köré

Az extrovertált személyiségek elöl járnak a közös programok szervezésében, kedvelik a csapatsportokat, amelyekben jellemzően irányító szerepet vállalnak. Egy parti meghívást pedig csak a legritkább esetben utasítanak vissza.

Még szingli vagy? Ilyen partnert keress, ha extrovertált vagy!

4. Sok barátjuk van

A fentiekből is látszik, hogy könnyen barátkoznak, kiterjedtek a kapcsolataik minden területen.

5. Szeretnek beszélgetni

A társalgásaikat nem korlátozzák le a közeli ismerőseikre, hanem vadidegenekkel is szívesen szóba elegyednek.

6. Szeretik kibeszélni a problémáikat

A kifelé forduló személyiségek nem félnek másoktól tanácsot kérni, és mindenkivel megvitatják a személyes problémáikat.

7. Barátságosak

Az ilyen emberek nyitottak mások irányába, és befogadóak. Ők azok, akik elsőként odamennek egy ismeretlenhez egy partin, hogy bemutatkozzanak, és segítik beilleszkedését a társaságba.

8. Optimisták

Nem ijednek meg a nehézségektől, mindig pozitívan állnak a világhoz, ezért könnyebben meg is oldják a rázós helyzeteket.

9. Nem félnek kockáztatni

Szeretik a veszélyt, az extrém helyzeteket, mert energiát merítenek belőle. Ha győztesen kerülnek ki egy-egy ilyen szituációból, az még inkább felbátorítja őket.

10. Rugalmasak

Az extrovertált személyiségek könnyebben feltalálják magukat bármilyen helyzetben. Kevésbé jellemző rájuk, hogy mindent előre megtervezzenek, erősségük a spontaneitás.

lany