Az érzelmi intelligencia fejleszthető!
2021-10-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Miből áll az érzelmi intelligencia?

Az érzelmi intelligenciának három építőeleme van: észlelés, megértés, befolyásolás. Észlelés alatt azt értjük, hogy mennyire érzékeled mások érzelmeit vagy éppen a sajátjaidat. A megértés értelemszerűen azt takarja, hogy ezeket az érzéseket hogyan értelmezed. Befolyásolás alatt pedig azt értjük, hogy milyen mértékben tudod befolyásolni az emóciókat. Tehát az érzelmi intelligencia egy olyan képesség, amelynek köszönhetően fel tudjuk ismerni az érzelmeket, és kontrollálni tudjuk azokat. Ezt szerencsére lehet fejleszteni, azaz bárki javíthat a maga EQ-ján.

Tippek az érzelmi intelligencia fejlesztésére:

1. Tipp

Figyelj a magad és mások érzelmeire! Próbáld meg minél többször leírni és értékelni azokat az érzelmeket, melyeket bizonyos szituációkban érzel. Soha ne hagyd figyelmen kívül az emóciókat, hiszen ezek fontos részei a jellemednek, melyek nélkül nem vagy az, aki.

2. Tipp

Hallgass a testedre! Ez egy olyan gépezet, amelyben minden mindennel összeköttetésben áll. Ebből kifolyólag viszonylag gyakori jelenség, hogy egy viszály vagy a stressz testi panaszokat okoz, például aknét, hajhullást vagy izomgyengeséget. Épp ezért figyelj arra, hogy a te szervezeted mire miként reagál, és jegyezd meg azt.

3. Tipp

Soha ne nyomd el vagy hagyd figyelmen kívül az érzelmeidet! Ha azok közé tartozol, akik megszokták, hogy mindent magukban tartanak, és a negatív érzelmeket elnyomják, sohasem fogod pontosan megtudni, hogyan érzed magad. Éld meg és analizáld az érzéseidet, hiszen ha ezt nem teszed meg, akkor saját magadnak ártasz.4. Tipp

Tanuld meg meghallgatni a másikat! Ez abban lesz a segítségedre, hogy megértsd mások érzelmeit, illetve azokat összehasonlítsd a reakcióikkal és tapasztalataikkal. Ezen felül pedig nagyon fontos része az emberi kommunikációnak a másik meghallgatása, hiszen ez segít abban, hogy empátiát érezzünk, illetve megértő beszélgetőpartnernek mutassuk magunkat.

5. Tipp

Légy kedves! A többi ember nem ellenség, hanem fontos információforrás. Az emberekkel történő kommunikáció nem csak az érzelmi intelligenciát fejleszti, hanem segít abban, hogy megélj különböző érzelmeket, illetve jobban megértsd az emberek viselkedését.

6. Tipp

Urald a reakcióidat! Ha például egy semmiség miatt elvesztetted az önuralmadat, akkor gondold végig, hogy mi történt pontosan, és legközelebb próbálj meg máshogy reagálni. Egy idő után úgy fogsz reagálni, ahogy szeretnél, így el fogsz tudni kerülni indokolatlan konfliktusokat.

Forrás: Activebeauty