Az ellentétek vonzzák egymást – vagy mégsem?
2022-04-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Ki ne hallotta volna már a mondást, hogy „az ellentétek vonzzák egymást”? Számtalan párkapcsolat alapszik ezen a tézisen, mégis az egyik leggyakoribb oka a szakításoknak, hogy a partnerek a köztük lévő kibékíthetetlen ellentétekre hivatkoznak. Vajon a kölcsönös vonzalomhoz tényleg szükség van arra, hogy két ember teljesen az ellenkezője legyen egymásnak, és így egy párként kiegészítsék a másikat? Ha hiszünk benne, ha nem, számtalan sikeres párkapcsolat és házasság bizonyítja, hogy működik. De a fordítottját is. Mi lehet az igazság?

Ellentétek vonzása

Már az ősi kultúrákban is felbukkant, és egészen a mai napjainkig átöröklődött ez a nézet, elég, ha csak a kínai jin-jang elméletre gondolunk. Itt a fekete és a fehér szimbólumok jelképezik az ellentétet, az éjjelt és nappalt, a tüzet és vizet, a férfit és nőt. A két fél ellentétes a másikkal, de pont ezért tökéletes kerek egészet alkotnak együtt.

Egy ehhez hasonló, mondhatni divatos szemléletmód figyelhető meg napjaink romantikus filmjeiben, vagy akár a tv reklámokban, amelyek azt sugározzák, hogy ez normális, és már-már elvárható. Az alapötlet szerint a két főszereplő általában szöges ellentéte egymásnak (eltérő anyagi háttér, különböző származás, más világkép), az is hihetetlen, hogy egyáltalán találkoznak és szóba állnak egymással, a végén mégis elkerülhetetlen szerelem szövődik közöttük. Persze ezek a képernyőre álmodott sztorik véget érnek az első csóknál, és az alkotók a saját képzeletünkre bízzák a folytatást. Mi, javíthatatlan romantikusok pedig természetesen örökké tartó boldogságot feltételezünk. A valóságban azonban rendkívül ritka, hogy két ember, aki ennyire különbözik egymástól, hosszú távon együtt maradjon, a kezdeti kíváncsiság ugyanis a hétköznapi szaporodó konfliktusok miatt már nem lesz elég egy valódi párkapcsolathoz.

Ez is érdekelhet! - Hasonlítson ránk, vagy legyen inkább az ellentétünk?

Ellentétek taszítása

Ennek a nézetnek ugyanúgy vannak ékes példái, mint az első verziónak. Ha ugyanis valaki teljesen más, mint Te, más dolgok érdeklik, más motiválja, máson nevet, másért rajong, akkor még egy elmélyült beszélgetést sem biztos, hogy le tudtok folytatni egymással vita nélkül, nem pedig minőségi időt együtt tölteni. De nézz csak körül a baráti körödben is. Mi alapján választottad őket magad mellé, mi köt Titeket össze? Valószínűleg a közös érdeklődés és hasonló világszemlélet. Ha barátokat ez alapján választasz, akár egy életre, akkor párt miért ne így keresnél? Hosszú távon mindig jobb egy olyan ember mellett az élet, aki hozzád hasonló. Vagy legalább az élet valamely fontos területéről ugyanúgy gondolkodik, mint Te. Egyszerűbb így a közös célok kitűzése és egy közös élet megtervezése is.

Mi lehet tehát az igazság? Nincs egységes álláspont, az igazság valahol kettő között van félúton, és kinek-kinek magának kell megtalálnia azt az aranyközéputat, amelyet sajátjának érez, és amely elvezetheti a vágyott boldogsághoz.