Az elhidegülés jelei a párkapcsolatban
2024-07-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat Az elhidegülés, érzelmi eltávolodás, hosszabb-rövidebb "mosolyszünet" minden párkapcsolatot fenyegető, valós veszély. Olyasfajta jelenség ez, amivel nem árt tisztában lenni, amire érdemes felkészülni, mert könnyen szakításhoz vezethet! A boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatért minden párnak meg kell dolgoznia. Mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy nem mindig minden tökéletes, még a tökéletesnek tűnő párok esetében sem. A közösen megtett utat folyamatos alakulás, közeledés-távolodás jellemzi.Most kifejezetten az érzelmi közelség szempontjából vizsgálva a kapcsolatot megállapíthatjuk, hogy bizony több ilyen, hosszabb-rövidebb időszak fordulhat elő még a holtig tartó szerelemben is.

Az első ilyen krízist a kapcsolat kezdete után, kb. egy éven belül éljük át. Ekkor már elmúlik a kezdeti varázs, jobban megismerjük a párunkat, már nem tudjuk minden hibáját tolerálni, egyszóval eloszlik a rózsaszín köd, és bizony felmerül bennünk egy sor kérdés: „Biztos, hogy ilyen párt, ilyen kapcsolatot szerettem volna? Jól érzem magam vele, mellette? El tudom képzelni vele az életem? Hogyan legyen tovább: együtt vagy külön?”

Sok kapcsolat már itt elvérzik. Ennek természetesen több oka is lehet. Ha azonban sikerül ezen a mélyponton túljutni, és újra egymásra találni, egymásba szeretni, az egy jó jel a közös jövőt tekintve.

De ne higgyük, hogy ezzel minden meg van oldva. Sajnos, az élet mindig hoz olyan helyzeteket, kihívásokat (gyermekvállalás, betegségek, munkahely-, vagy lakóhelyváltás, stb.), melyekkel meg kell tudni birkóznia egy párnak. Amikor egy új élethelyzetbe kerülünk, és tartós stresszt tapasztalunk, bizony a párkapcsolatunk is azonnal jelez, hogy baj van! Figyeljünk oda egymásra!

De mégis, milyen jelekre figyeljünk? Az elhidegülésre több minden utalhat, ám a legjellegzetesebbek a következők:

1. A párom nem, vagy nem úgy, kommunikál velem, mint korábban

Amíg a társunk igazán közel érez minket magához, addig minden gondolatát velünk szeretné megosztani és elfogad olyannak, amilyenek valójában vagyunk. De ha elkezdi szóvá tenni az összes apró hiányosságunkat, minden mondanivalónkba beleköt és mogorván, ellenségesen kezd el velünk kommunikálni, akkor ez arra utal, hogy lélekben kilépni készül, vagy már ki is lépett a közös csapatunkból.

2. Ritkul, vagy eltűnik az érintés, a testi kapcsolat kettőnk között

Az intimitás kerülésére utal, ha kettőnkről soha nem esik szó egymás között, csak a praktikus tennivalókról vagy a kollégák, barátok különböző ügyeiről. Ugyanakkor kevés időt szánunk arra, hogy egymással minőségi időt töltsünk, nem szervezünk közös, romantikus programokat és egyre kevesebbszer keressük egymás társaságát a testi kapcsolatokban is.

3. Az idő hiánya fő kifogásként jelenik meg

Aggasztó jelzés, ha azt látjuk: a párunk rendszeresen vidáman, kirobbanó formában megy el otthonról, de amikor hazaérkezik, mindig fáradt, rosszkedvű, motiválatlan, és mindig valami más elfoglaltságot talál, csak hogy ne velünk töltse a szabadidejét. Szívesen javítja akár hajnali kettőig is a barátja számítógépét, vagy éjszakába nyúlóan nézi a tévét, de ha este tízkor mi szeretnénk beszélgetni vele, akkor azt mondja, hogy kimerült. Amikor kettesben a partnerünknek rendszeresen nincs kedve semmihez, másoknak viszont jó szívvel ad magából, az azt mutatja, hogy kifelé nézeget a kapcsolatból, és másokon keresztül éli meg magát pozitívabbnak, energikusabbnak, ránk pedig egyre kevesebb időt szán.


Ez is érdekelhet! - Ezért töröld az exedet a közösségi oldalakon az ismerőseid közül!