Aprólékleves eperlevéllel
2023-11-14  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-1 kg húsos libaaprólék

-30 dkg zúza, szív vegyesen

-50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)

-1 fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-10 szem egész bors

-10 dkg eperlevél (tészta)

-1 ek. finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Az aprólékot, a szívet és zúzát megtisztítjuk, és alaposan megmossuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 darabra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk.

A libaaprólékot és-belsőséget hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, habját leszedjük, és a levest megsózzuk. Kíméletesen főzzük kb. 30-40 percig, ha hab van a tetején, azt eltávolítjuk.

A zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát a levesbe tesszük. Beleszórjuk a szemes borsot, és nagyon kíméletesen főzzük, még legalább 2 órát. Néha pótoljuk az elfövő vizet.

Amikor elkészült a leves, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, majd a tűzről levéve pihentetjük 5-10 percen át. Finom szűrőn óvatosan leszűrjük. A visszamaradt zöldségeket levesestálba rakjuk, ha szükséges, összevágjuk. A csontról leszedjük a húst, a szívet, a zúzát összevágjuk.

Közben forró, sós vízben kifőzzük a tésztát, leöblítjük, és tányérokba szétosztjuk. Megszórjuk a petrezselyemmel, rámerjük a levest, és tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva