Aprólékleves eperlevéllel
Hozzávalók 4 személyre:
-1 kg húsos libaaprólék
-30 dkg zúza, szív vegyesen
-50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)
-1 fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-10 szem egész bors
-10 dkg eperlevél (tészta)
-1 ek. finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Az aprólékot, a szívet és zúzát megtisztítjuk, és alaposan megmossuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, 2-3 darabra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk.
A libaaprólékot és-belsőséget hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, habját leszedjük, és a levest megsózzuk. Kíméletesen főzzük kb. 30-40 percig, ha hab van a tetején, azt eltávolítjuk.
A zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát a levesbe tesszük. Beleszórjuk a szemes borsot, és nagyon kíméletesen főzzük, még legalább 2 órát. Néha pótoljuk az elfövő vizet.
Amikor elkészült a leves, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, majd a tűzről levéve pihentetjük 5-10 percen át. Finom szűrőn óvatosan leszűrjük. A visszamaradt zöldségeket levesestálba rakjuk, ha szükséges, összevágjuk. A csontról leszedjük a húst, a szívet, a zúzát összevágjuk.
Közben forró, sós vízben kifőzzük a tésztát, leöblítjük, és tányérokba szétosztjuk. Megszórjuk a petrezselyemmel, rámerjük a levest, és tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva