Almás-fahéjas batyu
2025-10-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20 darabhoz

A tésztához:

-2,5 dkg élesztő

-8 dkg cukor

-50 dkg liszt + a nyújtáshoz

-2,5 dl tej

-2 tojássárgája

-10 dkg puha vaj

-1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

-60 dkg alma

-6 dkg cukor

-1 tk. őrölt fahéj

A tálaláshoz:

-porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt elkeverjük 1 tk. cukorral, megszórjuk kevés liszttel, 4 ek. langyos tejet öntünk rá, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, 1 csipet sót, a tojások sárgáját, a vajat, a futtatott élesztőt, a vaníliás cukrot és a maradék langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk (ha van, kézi robotgép dagasztóspiráljával). Akkor jó, ha tészta fényes, és nem ragad az edény falához. Letakarva duplájára kelesztjük.

A töltelékhez megtisztítjuk, négybe vágjuk az almákat. A magházukat kiemeljük, az almát vékony lapokra szeleteljük. Karamellizáljuk a cukrot, az almaszeleteket rátesszük, és nagyon kíméletesen, 5-10 percen át pároljuk. Megszórjuk a fahéjjal, ízlés szerint áztatott mazsolát is adhatunk hozzá. A kész tölteléket félretesszük.

A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. 6x6 cm-es lapokra vágjuk (kb. 20 darabot kapunk), széleit megkenjük a maradék tojásfehérjével.

A tésztalapok közepére teszünk a párolt almából, a tésztasarkokat összecsípve batyut formálunk, a tepsire rakjuk, megkenjük tojással, és 15 percig pihentetjük. A batyukat 20-25 percig sütjük, kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva