Almás-fahéjas batyu
Hozzávalók kb. 20 darabhoz
A tésztához:
-2,5 dkg élesztő
-8 dkg cukor
-50 dkg liszt + a nyújtáshoz
-2,5 dl tej
-2 tojássárgája
-10 dkg puha vaj
-1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
-60 dkg alma
-6 dkg cukor
-1 tk. őrölt fahéj
A tálaláshoz:
-porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt elkeverjük 1 tk. cukorral, megszórjuk kevés liszttel, 4 ek. langyos tejet öntünk rá, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, 1 csipet sót, a tojások sárgáját, a vajat, a futtatott élesztőt, a vaníliás cukrot és a maradék langyos tejet. Alaposan kidolgozzuk (ha van, kézi robotgép dagasztóspiráljával). Akkor jó, ha tészta fényes, és nem ragad az edény falához. Letakarva duplájára kelesztjük.
A töltelékhez megtisztítjuk, négybe vágjuk az almákat. A magházukat kiemeljük, az almát vékony lapokra szeleteljük. Karamellizáljuk a cukrot, az almaszeleteket rátesszük, és nagyon kíméletesen, 5-10 percen át pároljuk. Megszórjuk a fahéjjal, ízlés szerint áztatott mazsolát is adhatunk hozzá. A kész tölteléket félretesszük.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Amikor a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. 6x6 cm-es lapokra vágjuk (kb. 20 darabot kapunk), széleit megkenjük a maradék tojásfehérjével.
A tésztalapok közepére teszünk a párolt almából, a tésztasarkokat összecsípve batyut formálunk, a tepsire rakjuk, megkenjük tojással, és 15 percig pihentetjük. A batyukat 20-25 percig sütjük, kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva