Almás bukta
Hozzávalók 16 darabhoz
A töltelékhez:
-3 alma
-3 ek. cukor
-1 tk. fahéj
-1 ek. vaj
A tésztához:
-5 dkg cukor
-1 tojás
-2 ek. tej + a kenéshez
-5 dkg olvasztott vaj
-1 tk. sütőpor
-23 dkg liszt
Elkészítés:
A töltelékhez az almát meghámozzuk és húsát lereszeljük. Serpenyőbe öntjük a cukorral, a fahéjjal és a vajjal, majd megpároljuk. Hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy tepsit pedig sütőpapírral bélelünk.
A tésztához a cukrot simára keverjük a tojással, 1 csipet sóval és a tejjel. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a sütőport és a lisztet, majd egy lágy, de nem folyós masszává gyúrjuk. Ebből cipót formázunk.
A tésztát 2 darabra vágjuk és sütőpapíron mindkettőt kb. 3 mm vékony körlappá nyújtjuk (kb. 25 cm átmérő) Pizzavágóval 8 cikkre vágjuk. Mindegyik cikk hegyes felénél 2-3 2 cm-es bevágást ejtünk. A szélesebb végére kanalazzuk az almás tölteléket és innen indulva feltekerjük.
A tekercseket kissé meghajlítjuk, kiflivé formázzuk és a tepsire rakosgatjuk. A tetejüket lekenjük tejjel, majd az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15-20 percen keresztül sütjük. Amikor kész, kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni és porcukorral megszórva tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva