Almás bukta
2024-10-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 16 darabhoz

A töltelékhez:

-3 alma

-3 ek. cukor

-1 tk. fahéj

-1 ek. vaj

A tésztához:

-5 dkg cukor

-1 tojás

-2 ek. tej + a kenéshez

-5 dkg olvasztott vaj

-1 tk. sütőpor

-23 dkg liszt

Elkészítés:

A töltelékhez az almát meghámozzuk és húsát lereszeljük. Serpenyőbe öntjük a cukorral, a fahéjjal és a vajjal, majd megpároljuk. Hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 °C-ra melegítjük elő, egy tepsit pedig sütőpapírral bélelünk.

A tésztához a cukrot simára keverjük a tojással, 1 csipet sóval és a tejjel. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a sütőport és a lisztet, majd egy lágy, de nem folyós masszává gyúrjuk. Ebből cipót formázunk.

A tésztát 2 darabra vágjuk és sütőpapíron mindkettőt kb. 3 mm vékony körlappá nyújtjuk (kb. 25 cm átmérő) Pizzavágóval 8 cikkre vágjuk. Mindegyik cikk hegyes felénél 2-3 2 cm-es bevágást ejtünk. A szélesebb végére kanalazzuk az almás tölteléket és innen indulva feltekerjük.

A tekercseket kissé meghajlítjuk, kiflivé formázzuk és a tepsire rakosgatjuk. A tetejüket lekenjük tejjel, majd az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15-20 percen keresztül sütjük. Amikor kész, kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni és porcukorral megszórva tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva