Alapozó útmutató
2022-10-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Gyakran mondunk sminket, de valójában az alapozóra gondolunk. Egy dolog biztos: az alapozó alapja az egyenletes arcbőr. Akár folyékony, akár krémes állagú, száraz vagy zsíros bőrre, az útmutatónkban mindent elárulunk, amit tudnod kell.

Aki a megfelelő alapozót keresi a dm-nél, az elsősorban a szín, a textúra és a fedettség kérdéskör alapján dönt. Attól függően választunk általában alapozót, hogy mennyi egyenetlenséget és bőrpírt szeretnénk elrejteni. Az alapozónak mindenekelőtt meg kell felelnie a bőrtípusunknak, mivel eltérő igényei vannak a vegyes, a zsíros és a száraz bőrnek.

Hogyan találod meg a megfelelő terméket dm-ben, a ”smink-dzsungelben”? Támpontot adunk, hogy mely termékek segítenek bőrtípusodnak megfelelően a tökéletes arcszín elérésében.

A megfelelő alapozó az egyes bőrtípusokhoz

Csak próbálgatni, amíg meg nem találjuk a megfelelő alapozót? Ez csak a normál bőrűek számára lehet szórakoztató. Ha viszont a bőr száraz, zsíros vagy helyenként foltokra hajlamos, az eredmény egyenesen frusztráló lehet a végtelen terméktesztelés miatt. De ne aggódj, útmutatónkkal pontosan tudni fogod, mit kell keresned.

 

Alapozó száraz bőrre

BB krém: a legjobb esetben a krémes alapozók a száraz bőrt ápolják és nedvességgel látják el. Ha nem ez a helyzet, akkor csak a BB krémek segíthetnek. Általában gazdagabbak, mint a CC krémek, kicsivel nagyobb a fedettségük, színezett hidratáló krémekként is ismerhetjük őket. Ha nagyobb fedést szeretnél, akkor a BB krémet használhatod az alapozó krém alapjául, természetesen a bőrápolás után.

Alapozó: a száraz bőrre mindenekelőtt egy fontos szabály vonatkozik. Tartsd magad távol a porszerű termékektől, mert ezek a bőr száraz területeit még jobban kiemelik ahelyett, hogy elrejtenék őket. A krémes alapozó télen is segíthet a száraz bőrön. A krémes textúrák kellően fednek ahhoz, hogy elrejtsék az irritációt és a bőrpírt anélkül, hogy tovább szárítanák a bőrt.

 

Alapozó zsíros vagy vegyes bőrre

Olajmentes alapozó: a nap elején minden rendben van, de a nap végén a smink szó szerint lecsúszik az arcodról? Azok számára, akiknek általában zsíros a bőre, érdemes olyan alapozót választaniuk, amely nem ad még több olajat a bőrnek, mivel ez eltömítheti a pórusokat és foltokhoz vezethet. Ezért ajánlatos olyan olajmentes készítmények használata, amelyek nem tömítik el a pórusokat.

Poralapozó: A por alapú mattító smink, az úgynevezett kompakt púder, gyakran jó megoldás zsíros vagy kombinált bőrre. Fedi a kombinált bőr kipirosodását és mattítja a gyorsan zsírosodó területeket, például a T-zónát.

 

Alapozó az érzékeny bőr számára

CC krém: a CC a Color or Complexion Correcting, azaz a szín- vagy arcszínkorrekció rövidítése, és ebből már ki is derül, hogy a CC krémek miért olyan jók a foltos bőrre. Könnyebbek, mint egy alapozó, de jobban fedik a bőrpírt és a pattanásokat, mint a BB krémek, ezért alkalmasak érzékeny bőrre is. Nagyon fontos, hogy a BB és CC krémek nem helyettesíthetik a bőrápolást.

Parfümmentes alapozó: azok, akiknek a bőre hajlamos foltokra és irritációkra, általában ezeket el akarják takarni. Ez különösen jól működhet egy krém állagú alapozónál, mert nagy fedettséget biztosít. A sminknek azonban nem szabad eltömítenie a pórusokat, mivel ez valóban elősegíti a mitesszerek és a pattanások kialakulását. Ezért figyelni kell, hogy illatanyagmentes legyen a készítmény.

 

Alapozó normál bőrre

Folyékony alapozó: a normál bőr egyensúlyban van, és hébe-hóba csak apróbb foltok vannak az arcon. Ennél a bőrtípusnál elegendő egy könnyű fedésű folyékony alapozó. Ha kedveled a természetes megjelenést, használhatsz színezett nappali krémet is, és csak egyes területeken keverd a folyékony alapozóval.

Amennyire különbözőek az egyes alapozók, ugyanolyan változatos az alkalmazásuk módja. Általános szabály, hogy az alapozó típusa mellett a legfontosabb – bármilyen eszközt is használsz –, hogy ne felejtsd el rendszeresen tisztítani az ecsetet vagy a szivacsot.

Ujjaiddal: folyékony vagy krémes alapozót felvihetsz az ujjaiddal is. A legjobb az orrnál kezdeni, és az ujjbegyekkel kifelé haladni.

Ecsettel: A por mellett a folyékony és krémes alapozó is felvihető egy speciális sminkecsettel. Ugyanaz vonatkozik az ecsettel való felvitelre is: körkörös mozdulatokkal belülről kifelé haladj. Ne felejtsd el rendszeresen megtisztítani az ecsetet!

Beauty blender: A tojás alakú szivacs folyékony alapozóhoz is jól alkalmazható. Ehhez tegyél néhány csepp alapozót az arcodra, majd finoman nyomkodó mozdulatokkal oszlasd el a bőrön a beauty blender kerek oldalával. A szivacs hegyes oldala bizonyos területekre, például az orr körüli részre alkalmas.

 

A megfelelő árnyalat: útmutató

Rengeteg különböző árnyalat van. Azért, hogy megtudd, melyik a megfelelő, teszteld az alapozót az állkapocs szélén, mielőtt megvásárolod. Itt azonnal láthatod, hogy a színtónus lehetővé teszi-e az átmenetet az arc és a nyak között.