A vonzerő 5 titka, a tudomány szerint
2021-01-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Gondoltad volna, hogy a csábítás sokkal inkább tudomány, semmint művészet? Mindig is kíváncsi voltál, hogy mitől működhet két ember között a kémia, és hogyan keltheted fel valaki figyelmét? Miért van az, hogy valakire csak úgy „tapadnak” a nők vagy a férfiak, míg másokat messziről elkerülnek?

Ha mindenre nem is tudhatjuk a biztos választ, a vonzerő következő 5 titkát már a tudomány is bizonyítékokkal támasztotta alá!

1. Humorérzék

A jó humorérzék mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál nagyon fontos, bár különböző szempontból. Egy szakmai kutatás szerint a nők többre értékelik azokat a pasikat, akik képesek megnevettetni őket, a férfiak számára pedig azok a hölgyek a vonzóbbak, akik értik a vicceiket. De, hogy miért is olyan érzéki a humor? Az Evolutionary Psychology publikációja szerint a jó humorérzék magasabb intelligenciát feltételez, amely biológiai értelemben egy fontos tulajdonság a párválasztásban.

2. Lelkesedés

Volt már olyan párkapcsolatod, amiről azt gondoltad, hogy teljes egészében plátói, míg meg nem tudtad, hogy a partnered kedvel? Mit éreztél ekkor? A tudósok szerint egyre vonzóbbnak találunk egy olyan embert, aki szeret minket, még, ha nem is akarunk vele romantikus kapcsolatot kialakítani. Az egyik legjobb módja a figyelem felkeltésének, ha nehezen elérhetőnek mutatjuk magunkat, ugyanakkor mégis lelkesedünk a másik iránt.

Ezt is olvasd el! - 5 dolog, mely befolyásolja a vonzerőt

3. Személyes információk megosztása

Óriási hatással lehet egy potenciális partnerre mindaz, amit és ahogyan megosztasz magadról. Egy tanulmány szerint azoknak a pároknak, akik utazásokról meséltek egymásnak, 18% akart második randevút, ellentétben azzal a 9%-kal, akik mozifilmekről társalogtak. Ez abból adódhat, hogy a nők és férfiak általában nem ugyanazokért a filmekért rajonganak, és ez gyakran vezet konfliktusokhoz a párok között. Míg egy utazáshoz általában szórakoztató és mulatságos élmények kapcsolódnak, ezért kellemesebb beszélgetési témát is biztosítanak. A személyes információk megosztása már egy kapcsolat legelején is nagyon mély kötődést alakíthat ki.

4. Közös szórakozás

Egy hangulatos vacsora, egy romantikus mozi vagy egy izgalmas kirándulás mind felpezsdíti a testet és a lelket. A kutatások azt mutatják, hogy az emberek ezt a felfokozott adrenalin szintet és izgatottságot lényegében azonosítják azzal a társukkal, akivel együtt élték át adott élményt. Ezért, ha az aktuális partneredet elviszed egy szuper programra (például a kedvenc együttese koncertjére, vagy egy merészebb túrára), akkor garantáltan növekedni fog köztetek a romantikus kötődés.

5. Szerelem első látásra

A tudósok szerint, ha hiszel a szerelem első látásra jelenségében, akkor 60% az esélyed arra, hogy életed során legalább egyszer meg is tapasztald. Azoknak a kapcsolatoknak pedig, amelyek ilyen formában kezdődtek el, 55%-a végződött házassággal, és a párok ¾-e együtt is maradt egy kutatás során. Ezért jobb, ha Te is elfogadod a jelenség létezését, ki tudja, mikor kopogtat be hozzád a nagy Ő.