A vegán életszemlélet sajátosságai
2024-05-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A „vegán” szó hallatán az emberek többségének más és más jut eszébe. Vannak, akik az egészséges táplálkozás egyik opciójára asszociálnak, míg mások lelki szemei előtt csupán egy újabb diétás hóbort jelenik meg. A veganizmus azonban jóval túlmutat a tisztán növényi alapú étrenden – egy olyan életforma, amely minden porcikájával ellenzi az állatok kínzását, illetve megölését, vállvetve és kitartóan küzdve azok létjogosultságáért.

Vegán gondolkodás a modern kor előtt

Már az emberiség hajnala óta beszélhetünk veganizmusról, igaz, az akkori idők emberének még nem voltak vadászatra alkalmas tárgyai, így az erdőkben termett növényekkel kellett beérnie. Az ókorban a hús már nem volt deficit, az állati eredetű ételek elutasítását viszont számos írásos emlék bizonyítja. Indiában és a Távol-Keleten leginkább vallási okokra lehet a vegán étkezés gyakorlását visszavezetni, míg Európában inkább filozófiai indokok húzódtak a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mögött.

Reflektorfénybe kerül az egészséges táplálkozás

Bár a középkor alatt a helyes étkezés nem élvezett túl nagy prioritást, a 19. század közepén ismét új erőre kapott. Az egészséges táplálkozás jelentőségének hirdetését olyan híres személyek is szívügyüknek tartották, mint a világirodalom egyik legnagyszerűbb realista írója, Lev Tolsztoj, illetve történelmünk talán legnagyobb emberjogi aktivistája, Mahátma Gandhi.

Csoportosulások a vegetarianizmus berkein belül

Ugyan a húsmentes életmód a felvilágosodás korában ismét életre kelt, időközben mégis vegetarianizmussá „szelídült”. Az Egyesült Királyság Vegetáriánus Társaságának két tagja – Elsie Shrigley és Donald Watson – viszont nem kívánt az olvasztótégely része lenni, mivel ők nem csupán a vörös húst, de bármilyen állati eredetű táplálékot, így a tejtermékeket is elutasították. Külön közösséget alapítottak, saját magukat pedig vegánoknak nevezték.

Mi a különbség a vegán és a vega között?

A vegetáriánusok közül sokan csupán a vörös húst vetik meg (szemivegetáriánusok), míg mások minden melegvérű állat húsát elutasítják, a tojással és a tejjel egyetemben, viszont megeszik a halat és a tenger gyümölcseit is. Ők a peszkatariánusok. Az ovo-vegetarianizmus hívei megengedik maguknak a tojást, a lakto-vegetáriánusok pedig a tejtermékeket. Ha pedig valaki a tejet és a tojást is szívesen étkezik, viszont húst semmiképpen, az ovo-lakto-vegetáriánus.

Miről ismerszik meg a vegán ember?

A vegetáriánussal szemben a vegán étrendhez jóval szigorúbb szabályok kötődnek. Az igazi, „hardcore” vegán személy mindennemű húsfogyasztást elutasít, csakúgy, mint a tojásét, a mézét és a tejtermékekét is. A veganizmus másik nagy ismérve a tisztán növényi alapú étkezés mellett, az állatok tárgyként való kezelésének a teljes elítélése. Nem viselnek állati bőrből vagy szőrméből készült ruházatot, nem használnak állatokon tesztelt parfümöket vagy tisztálkodási szereket, de többek között megvetik az állatkerteket és a cirkuszt is.

A vegán étkezés előnyei

„Minden nap egy alma, az orvost távol tartja” – akár a vegán étkezés mottója is lehetne, hiszen a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának számos pozitív hatása van szervezetünkre. Az intenzívebb szénhidrátbevitelnek köszönhetően, több energiához juthatunk, ráadásul vitaminokkal és hasznos ásványi anyagokkal is felvértezhetjük immunrendszerünket. A húsokban és tejtermékekben megtalálható telített zsírsavak megvonásával pedig normalizálhatjuk a koleszterinszintünket.

A vegán étrend a szívünk legjobb barátja

Az alacsony szinten tartott koleszterin nagyban csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási gyakoriságát. Hála a húsmentes táplálkozásnak, illetve az egészségtelen ételek elhagyásának, könnyedén felvehetjük a kesztyűt a 2-es típusú cukorbetegség és a már-már népbetegségnek számító magas vérnyomás ellen is.

Biztató jelek a rák elleni harcban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vörös húst és a feldolgozott húskészítményeket is a „feltehetően rákkeltő” csoportba sorolta. Ezen táplálékok kiiktatásával tehát nagyot léphetünk a halálos betegség megelőzésének útján. További jó hír, hogy számos orvosi kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a vegán étrendet követő páciensek körében csekélyebb mértékben fordult elő a prosztatarák, a vastagbélrák és a mellrák is.

Az a bizonyos apróbetűs rész

Bár a húsok és a tejtermékek kirekesztésének kétségtelenül megvannak a maga pozitívumai, olyan elengedhetetlenül fontos tápanyagoktól is megfosztjuk szervezetünket, mint a fehérjék, a vas és a kalcium. Márpedig, ha egészséges táplálkozásról beszélünk, ezen anyagok megfelelő pótlására fokozott figyelmet kell, hogy szenteljünk.

Alternatívák hús és tej helyett

Fehérjebevitelre alkalmas például a szója, a szejtán és a hüvelyesek. A vas pótlására a sóska, a spenót és a cékla jelent alternatívát, míg az Omega-3 zsírsavakat diófélékkel kompenzálhatjuk. Kalciumhoz leginkább úgy juthatunk, ha többek között brokkolit, petrezselymet, kelkáposztát, tofut, olajos magvakat és aszalt fügét fogyasztunk, de a B12-vitaminhoz leginkább étrendkiegészítő formájában juthatunk hozzá.

Forrás