A spanyol nők titka a fogyókúráról
2023-03-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Spanyolország területére ötször elférne Magyarország, nem véletlen, hogy régiók függvényében nemcsak elképesztően diverz tájakra lehet bukkanni – jó példa erre a spanyol tengerpart és a Tabernas-sivatag éles kontrasztja -, hanem különböző kulináris finomságokkal is megismerkedhetnek a látogatók.

A csodálatos mediterrán ország lakói remek egészségnek örvendenek, előrevetítették, hogy 2040-re itt lehet Japán, Szingapúr és Svájc mellett a legmagasabb az átlagéletkor.

 A spanyol nők diétája

A Bloomberg 2019-es kutatásában is a világ egyik legegészségesebb országa közé sorolták Spanyolországot, melyben a várható élettartamot és különböző kockázati tényezőket, köztük az elhízás mértékét vették górcső alá. Ennek oka szakértők szerint az étrendjükben rejlik, mely nagyon hasonlít a mediterrán diétához, amit már sokadjára választottak a legegészségesebbnek mind közül.

Rendszeresen reggeliznek, felmérések szerint a napi menüjük 16-19%-át teszi ki a reggeli, ami általában valamilyen szénhidrátban gazdag fogás. Napi szinten esznek teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöket, zöldségeket, olívaolajat és tejtermékeket, heti rendszerességgel halakat, baromfit, hüvelyeseket, diófélét, burgonyát, tojást, vöröst húst és egyéb húskészítményeket, és csak alkalmanként kerül sor édességek, rágcsálnivalók és édesített italok elfogyasztására.

A spanyol étkezési terv ajánlása szerint naponta 5-6-szor érdemes étkezni, kisebb adagokban. Napi 5 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, hetente 2-4 alkalommal pedig hal is az asztalra kerülhet. Mérsékelt sófogyasztásra intenek, és naponta legalább 1,5 liter víz ivására.

A titkuk nem csak a kiegyensúlyozott étrendjükben rejlik. Az országban több mint 325 napig süt a nap, ami D-vitamint biztosít, mely elengedhetetlen az anyagcsere normális működéséhez, az immunvédelemhez és a karcsú alakhoz. Már az is elegendő, hogy valaki 20 percet töltsön a napon. Emellett az omega-3 zsírfogyasztás is fontos eleme a mindennapi menüjüknek, hiszen a tenger közelsége miatt könnyedén hozzájutnak a zsíros halakhoz, mint a lazac vagy a tonhal. Diétájuk javarészt friss zöldségekből áll, az egyik legfontosabb alapanyaguk a paradicsom, amit előszeretettel használnak gasztronómiájukban.

Bátran fűszereznek, oregánót, fokhagymát, rozmaringot, petrezselymet, sáfrányt, fahéjat és gyömbért is használnak, ezek mind-mind tele vannak antioxidánsokkal, melyek csökkentik a szervezetben a gyulladásokat. Vörös bort is fogyasztanak alkalomadtán, és jellemzően közösen, társaságban étkeznek, a szociális kapcsolatok pedig bizonyítottan növelik az életéveket.

Mindezek mellett kihagyhatatlan a híres spanyol sziesztázás. Egy átlagos munkanap két részre oszlik náluk, reggel 9-től délután kettőig tart az első fele, ezt követi általában egy kétórás szünet, majd visszatérnek dolgozni az emberek 4-től este 8-ig. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy stresszmentesek, nyugodtak és kiegyensúlyozottak maradjanak. Ráadásul Új-Zéland mellett még itt vezették be a négynapos munkahetet próbaképpen, aminek szintén nagyon biztató az eredménye.

Testmozgás tekintetében is kiemelkedik az ország, a kültéri és a beltéri edzéseket is szeretik, előnyben részesítik a biciklizést és a sétálást a tömegközlekedéssel szemben. Népszerű sport náluk a foci, a kosárlabda, a tenisz, a padel, mely szintén egy ütős játék, illetve a kézilabda is.