A nyirokmasszázs jótékony hatásai
2022-01-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A nyirokmasszázsnak rengeteg jótékony hatása van – többek közt vízhajtó, salaktalanító, fájdalomcsillapító, izomlazító és nyugtató tulajdonságokkal is bír.

 

Pozitív hatások:

Erősíti az immunrendszert

Ez a típusú masszázs mindenféle nyomás nélkül hatékony, és nagymértékben erősíti az immunrendszert, ami leginkább tisztító hatásnak köszönhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy számos fertőző betegség és allergia kialakulását képes megelőzni, illetve azok tüneteit enyhíteni.

Nyugtat

A legtöbb masszázs nyugtató hatással van a testre és az elmére, de a nyirokmasszázs ennél többre képes: ténylegesen csökkenti a stresszt.

Akné kezelése

A nyirokmasszázs még az akné kezelésére is alkalmas! Ez a szuper tulajdonsága pedig annak köszönhető, hogy képes „kisöpörni” a szervezetből a baktériumokat és a beteg sejteket, továbbá a nyirokcsatornákat is meg tudja tisztítani a salakanyagoktól.

Műtéti beavatkozás előtt és után

Az eddig említett jótékony hatásokon kívül akkor is ajánlott alkalmazni, ha épp készülsz egy műtétre vagy már túlestél a beavatkozáson. Ez leginkább akkor nagyon fontos, ha a műtét során megszakítják a természetes nyirokcsatornákat. Mellrák esetén például gyakran el kell távolítani a hónaljban található nyirokcsomó egy részét, aminek következtében felgyülemlik a folyadék. Egy megfelelően elvégzett masszázs azonban helyre tudja állítani ezt, sőt, még a hegesedésre is jótékony hatással van. Ennek magyarázata, hogy csökken a sebre kifejtett nyomás, amit a szövetekben felgyülemlett folyadék okoz, így felgyorsul a sebgyógyulás.

Narancsbőr ellen

A cellulitisz kezelésében szintén remek eredmények érhetőek el nyirokmasszázzsal. Hatására ugyanis jelentősen enyhülhetnek a kellemetlen kis gödröcskék a bőrön, melyek annak következtében alakulnak ki, hogy a nyirokcsomók környékén összegyűlő folyadék tovább ront a gyenge kötőszövetek állapotán.

Mikor ajánlott a nyirokmasszázs?

Akkor van szükség nyirokmasszázsra, ha valamilyen zavar áll be a szervezet természetes vízelvezetésében. Ha például duzzanatok keletkeznek a lábakon, melyek éjszaka felszívódnak, akkor még nem ödémára kell gyanakodnod. Ha azonban ezek a duzzanatok két napnál tovább is jelen vannak, és a legkisebb érintésnél is fájdalmasak, mindenképp keresd fel a háziorvossodat! Ilyen esetben az orvos a bokától masszíroz a térd irányába, majd következik a comb a lágyék irányába. A nyirokmasszázs célja, hogy serkentse a duzzanatot okozó folyadék eltávozását.

Nem csupám ödémák esetén ajánlott ez a típusú masszázs, hanem az alábbi esetekben is:

- Sérülés következtében kialakuló véraláfutások és duzzanatok kezelése

- Fejfájásnál és migrénnél

- Reumatikus megbetegedés esetén

- Allergiánál

- A vénás rendszer gyengesége esetén

- Rándulásnál és ficamnál

- Légzőszervi megbetegedések esetén

Forrás: Activebeauty