A legújabb jógatípusok
2020-01-25  /  Szerző:   /   Rúzs

A jóga önfegyelemre és kitartásra tanít, rendszeres gyakorlásával egyensúlyba hozható a test és a lélek, harmonizálható a szervezet működése. Számtalan jógairányzat létezik, melyek között mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzolót. Bemutatunk 5 jógatípust kezdőtől egészen a haladó szintig.

Hatha jóga

Ha kezdő vagy, érdemes ezzel az óratípussal indítanod a jógával való ismerkedést, amelyet minden jógairányzat alapjának tartanak. A kezdő hatha jógaórákon az oktató nagy hangsúlyt fektet a testtartások precíz és pontos kivitelezésére, valamint a légzésre, hiszen ezek adják a jóga alapját.

A hatha jóga megengedőbb, kevésbé katonás, mint a haladó irányzatok, így például a pózokat csak addig kell tartani, amíg jólesik. Kifejezetten ajánlott azoknak is, akik nem szeretik a túl mozgalmas gyakorlatozást és a bonyolult pózokat. Lépésről lépésre szeretnek haladni.

A hatha jóga gyakorlatai segítik a túlerőltetett izmok lazítását, megerősítik a gerincoszlop tartóizmait, és rávezetnek a helyes testtartás tudatosságára. A gyakorlatokkal kiegyensúlyozható az idegrendszer, hatékonyabbá tehető a belső szervek működése és az emésztés. Jótékonyan hat a hormonrendszerre, és a belső elválasztású mirigyek is.

Yin jóga

A főként ülő és fekvő ászanákból álló öngyógyító jóga az ellazulást segíti. A yin jóga a meridiánokhoz kapcsolódik, vagyis a testet behálózó energiacsatornákra fókuszál. Egy-egy ászanát akár 10 percig is ki kell tartani. A gyakorlatok a hát alsó szakaszára, a medence és a csípő ízületeire, az ínszalagokra és a kötőszövetekre koncentrálva épülnek fel.

Slow flow

Ezen az óratípuson megismerkedhetsz a napüdvözletek különböző variációival, a légzésszabályozást szolgáló gyakorlatokkal, és a rövid, de nagyon hatékony meditációs technikákkal, amelyek lecsendesítik az elmét és segítik a flowt, azaz az energiaáramlást. Ez az óratípus arra tanít, hogyan összpontosíts a testedre, és hogyan irányítsd befelé a figyelmed.


Gerincjóga

A gerincjóga kifejezetten a gerincoszlop és az azt tartó izomzat, a törzsizomzat rehabilitációjára és fejlesztésére szolgáló mozgásforma, amely a jóga klasszikus elemeit, légző gyakorlatokat, ászanákat és relaxációt is magában foglal. A jógapozíciók úgy vannak egymásra építve, hogy a csigolyákat, porckorongokat és a gerincoszlop menti izmokat kíméletesen átmozgassák, valamint a törzsizomzatot erősítsék.

Birtlight kismama jóga

Ez a különleges módszer a hatha jóga gyakorlatait ötvözi a természeti népektől átvett gyakorlatokkal. A módszert Francoise Freedman dolgozta ki, aki orvos-antropológusként sokáig élt együtt az Amazonas népeivel. Megfigyelte, hogy a várandós nők miként készítik fel testüket az előttük álló változásokra, a vajúdás és a szülés folyamataira.

A Birthlight jógaórákon való részvétellel a kismamák kíméletesen, mégis hatékonyan készíthetik fel a testüket a várandósságra. A gyakorlás során kiemelt szerep jut azoknak az ászanáknak, amelyekkel erősíthető a gátizomzat, a szülőpozíciók és légzéstechnikák elsajátításával pedig támogatható a gyengéd szülés. A vezetett jóga nidra, vagyis a relaxáció alatt pedig egy különlegesen ellazult állapotban tapasztalhatja meg az anyuka a babával való kapcsolatfelvételt.

Forrás: Activebeauty