A kiskedvencek az új gyerekek? – 4 ok, ami igazolhatja
2021-02-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Az ezredfordulósok (angolul Millennials), vagy másnéven Y generáció egyik korábbi korcsoporthoz sem hasonlítható. Sokkal függetlenebbek, mint elődeik, a nagy döntéseknél viszont óvatosabbak, és a hagyományos életcélok (mint a letelepedés, gyerekvállalás) egyre inkább kitolódnak esetükben. Kevésbé fontos számukra a házasság, a nők is inkább a karrierjükre koncentrálnak, a megélhetésük biztosítására, és kevésbé a pelenkázásra. A modern családokban felcserélődnek és rugalmasabbá válnak a tradicionális szerepek. Mindeközben egy más típusú szülői szerep jelenik meg az életükben, méghozzá a kiskedvencekről való gondoskodás.

Elég, ha reggel végig sétálsz egy forgalmasabb parkon, vagy ránézel az Insta hírfolyamodra, és úgy tűnhet, hogy minden 20-as, 30-as ismerősödnek van cicája vagy kutyája. 2010-ben San Francisco-ban már több kutya lakott, mint 18 év alatti gyerek. De Magyarországon ugyanígy évről évre nő a kiskedvencek száma, 2017-ben a European Pet Food Industry Federation (Európai Állateledel Ipari Szövetség) statisztikái alapján, már hazánkban is 2.050.000 kutya és 2.280.000 macska jutott a 10 milliós lakosságra.

A kis házi kedvencek úgy tűnik kezdik átvenni a gyerek helyét a modern párkapcsolatokban, és ez több okra is visszavezethető.

Bármennyire is nem hangzik szépen, de egy háziállat tartása olcsóbb, mint a gyereknevelés. Ha a legdrágább kutyaeledelt és az orvosi költségeket számoljuk is, töredéke egy cica vagy kutya gondozási költsége, mint amennyit a szülők évente a gyerekeikre költenek.

Ráadásul az a pár is örökbe fogadhat egy kutyust, aki még nem áll készen a házasságra, és a komolyabb elköteleződésre.

Ezt is olvasd el! - Kutyával könnyebb ismerkedni? 4 érv, hogy azonnal be kell szerezned egy kiskedvencet!

Habár a kis házi kedvencek is igénylik a szeretetet és folyamatos törődést, mégsem hasonlítható ahhoz a folyamatos odafigyeléshez, amelyre egy gyermeknek szüksége van. Így egy kutya mellett megmarad a fiatal pár szabadsága, rugalmassága. Nem arról van szó, hogy az Y generáció ne akarna felelősséget vállalni egy másik élőlény iránt, csak mindezt egy szűkebb határig teszik meg.

Az ezredfordulósok is rászánják az időt, hogy megtalálják a legjobb ennivalót, játékot, orvost, és egyéb dolgokat a befogadott állat számára, mintha csak egy újszülött baba lenne. Igazából ez a típusú gondoskodás készíti fel őket a szülői feladatokra. Mert bármennyire is független maradsz, még egy háziállat is megkövetel bizonyos fokú időbeosztást és rendszert, elég, ha csak a reggeli és esti sétákra gondolunk.

Természetesen összehasonlíthatatlan az állattartás és a gyermeknevelés. De a fiatal párok számára egy jó lehetőség a fejlődésre és közös tanulásra. Megismerik a felelősséget, megtudják, mivel jár gondoskodni egy nekik kiszolgáltatott lényről, és rájönnek, hogy mi mindent meg kell tenniük az ő kiegyensúlyozott életéért. Ilyen szempontból mondhatjuk, hogy előnyös, ha a gyerekvállalás előtt minden pár próbára teszi a kapcsolatát, és így bizonyosodnak meg arról, hogy képesek lennének-e nagyobb felelősségvállalásra is.