A grillezésnél is számít a sütési hőfok!
2023-06-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Sütési hőfok, elkészítési idő és hőeloszlás – minden grillezett ételnek megvannak a maga ideális elkészítési igényei. Az alábbi tippekkel nemcsak a steak és a kolbász, hanem a zöldségfélék, a halak, a vadhúsok és a szárnyasok is tökéletesre sikerülhetnek!

Nem mindegy, hogy milyen ételt szeretnél elkészíteni a grillen, hiszen mindegyik más sütési hőmérsékletet és időtartamot igényel, meg persze az sem mindegy, hogy jól átsülten, ropogósan szeretitek, vagy félig nyersen.

 

Milyen hőfokra van szükség a grillezéshez?

Az optimális grillezési hőmérséklet minden grillételnél eltérő. Az alábbi 3 szintet különböztetjük meg: Az alacsony hőmérséklet 130 °C és 180 °C közötti, az átlagos hőmérséklet 180 °C és 230 °C közötti, a magas hőmérséklet pedig 230 °C és 300 °C közötti.

 

Milyen hőfokot válassz az ételekhez?

Steak: 230 °C és 280 °C között (magas hőmérséklet)

Baromfi: 140 °C és 200 °C között (alacsony, ill. közepes hőmérséklet)

Vad: 130 °C és 180 °C között (alacsony hőmérséklet)

Hal: 160 °C és 180 °C között (alacsony hőmérséklet)

Zöldségek: 150 °C és 180 °C között (alacsony hőmérséklet)

 

Közvetlen vagy közvetett grillezés?

A közvetlen és közvetett grillezés közötti különbség a grillrács elhelyezésében rejlik. A közvetlen grillezés esetén a grillezendő étel az izzó szén fölött van - például egy grillrácson -, és erős hőnek van kitéve. A nyitott tűz fölötti, rácson történő közvetlen grillezés kisebb húsdarabok elkészítésére alkalmas. Ezzel a módszerrel például ízletes, ropogós kérget készíthetünk.

Közvetett grillezés esetén viszont a grillezni kívánt étel nem közvetlenül a parázs fölött van, és a grill fedele le van zárva. Ez azt jelenti, hogy a hő az oldalfalakról és a grill fedeléről sugárzik, és így a hús finoman átsül. A közvetett grillezés ezért alkalmas nagyobb húsdarabok és szárnyasok, akár oldalasok és egész csirkék elkészítésére. Ha puhára sült húst szeretnél ropogós kéreggel, akkor kombinálhatod is a két módszert.