A dúla szerepe
2022-10-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A szülés a világ egyik csodája, ennek ellenére sokunkban félelmet kelt, hiszen fájdalommal jár. Utóbbit azonban jelentősen csökkenthetjük, ha egy olyan ember segítségét kérjük, aki támogat minket, megválaszolja a kérdéseinket, és átsegít a félelmeinken. Többek közt ezek tartoznak egy dúla feladatkörébe.

A görög eredetű dúla szó „ápolást nyújtó nőt” jelent. Észak-Amerikában már az 1980-as évek óta előszeretettel kérik fel őket egy-egy babavárás végigkísérésére, aminek egyik fő oka a császármetszések magas aránya volt. Egy kutatás már akkoriban bebizonyította, hogy azoknál a szülő nőknél ritkábban volt szükség ilyen típusú orvosi beavatkozásra, akik dúlát fogadtak. Ennek ellenére le kell szögezni, hogy egy dúla nem helyettesíti sem az orvost, sem a szülésznőt, hiszen az ő feladatai teljesen más jellegűek, továbbá nem részesült egészségügyi oktatásban – azonban nagyon is sokat tud a várandósságról, a szülésről és a gyermekágyi időszakról.

 

Kinek ajánlott dúlát fogadnia?

A legtöbb esetben azok a nők szokták kérni egy dúla segítségét, akik az első gyermekükkel várandósok, de természetesen azok számára is ajánlott, akik már több gyermeket szültek. Valójában mindenkin segíthet, akinek félelmei vannak, tartanak a szüléstől, esetleg a szoptatástól, azaz bármilyen tekintetben támogatásra van szüksége.

 

A dúla fő feladatai

A dúla elsőszámú feladata a kismama érzelmi támogatása – egy szakavatott barátnő szerepét ölti magára. Ezen kívül természetesen minden fontos információt megoszt a leendő szülőkkel a lehetőségeikkel kapcsolatban, válaszol a kérdéseikre, és megpróbálja teljesíteni a kívánságaikat. Masszázsokat és légzésgyakorlatokat tanít meg a pároknak, hogy a vajúdás során ezekkel a módszerekkel is sikeresen enyhíteni, illetve elviselhetőbbé tudják tenni a fájdalmat. Ha szükséges, természetesen ő maga is szívesen masszírozza a vajúdó kismamát. Gyakran ő közvetít az egészségügyi személyzet és a párok között, így segítve a kommunikációt. Feladatai azonban nem zárulnak le a szüléssel, hiszen a gyermekágyi időszakban is segít az újdonsült szülőknek. Legyen szó szoptatásról vagy a történtek és az érzelmek feldolgozásáról, egy dúla mindenben próbál támaszt nyújtani.

 

Milyen előnyökkel jár egy dúla segítsége?

Több kutatás is bizonyította már az előnyöket, melyek közé az alábbiak tartoznak:

- Csökken a császármetszések száma

- Gyorsabb a szülés

- Kisebb eséllyel van szükség fájdalomcsillapítók használatára

- Ritkábban van szükség fogó használatára

 

A dúlák egyik fő előnye pedig az, hogy a nők az érzelmi támogatásnak köszönhetően sokkal pozitívabban élik meg a szülést, és az azt követő időszakban is sikeresebben birkóznak meg az érzelmi változásokkal.

Hasonló bejegyzések