A csíra fogyasztása
Az egészséges életmód terjedésével a csírák is egyre nagyobb teret kapnak, és milyen jó is ez, hiszen számtalan egészségügyi előnye van ezeknek a fiatal hajtásoknak!
A csírák hihetetlenül tápanyagdúsak:
vitaminokban (A-, B-, C-, E-, K),
ásványi anyagokban (cink, vas, réz, magnézium, kálium),
valamint különféle antioxidánsokban és enzimekben gazdagok, amelyek erősíthetik az immunrendszert, javíthatják az emésztést és támogathatják az általános egészséget.
Az enzimek aktivitásának köszönhetően csökken a magok fitát tartalma, ezáltal jobb lesz az emészthetőségük, és a bennük található ásványi anyagok felszívódása is.
Mire jó a csíra és hogyan kell enni?
A csírák másik fő előnye az előbb említett magas antioxidáns-tartalmuk. (Ezek a vegyületek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és növelhetik a krónikus betegségek kockázatát. A csírák különösen gazdagok C-vitaminban!
A csíra egyebekben jó rostforrás is, így javíthatja az emésztést és segíthet a koleszterinszint csökkentésébe. Ízük általában kellemes, friss (pl mungóbab csíra, lucernacsíra, búzacsíra), de vannak erőteljes ízűek is, mint például a retek csírák – mondja Gőgh Barbara, Barbilla, táplálkozási szakértőnk.
Sokoldalúan felhasználhatók salátákban, szendvicsekben, levesekben, turmixokban.
A lucernacsíra
FONTOS!
• Várandós kismamáknak, gyermekeknek, időseknek és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek nem ajánlják a fogyasztását!
• Ha otthon szeretnénk csíráztatni, akkor azt körültekintően végezzük, hiszen a csírázás folyamata nemcsak az apró magok fejlődésének kedvez, hanem a különféle baktériumok szaporodásának is! Kifejezetten figyeljünk arra, hogy direkt csíráztatásra alkalmas magot vásároljunk, hiszen a klasszikus vetőmag már vegyszerekkel kezelt lehet.
• Vásárláskor mindig friss terméket válasszunk, ügyeljünk a szavatossági időre, és a fonnyadt, kellemetlen szagú, valamint olyan csírákat, amin már megjelent penész folt, ne fogyasszuk el!
Lucernacsírás szendvics recept
Hozzávalók:
-2 vékony szelet kovászolt rozskenyér
-vaj
-magas hústartalmú sonka
-4-5 nagy csipet lucernacsíra
-2 lágytojás
-kis marék koktélparadicsom, savanyúkáposzta
Elkészítés:
A kenyereket kenjük meg vajjal.
Helyezzünk rá 4-4 szelet sonkát, egységesen terítsük be lucernacsírával!
A lágytojást akár a szendvicsen, akár mellette felvágva helyezzük el, majd a többi zöldséggel fogyasszuk!