A csíra fogyasztása
2023-03-09  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az egészséges életmód terjedésével a csírák is egyre nagyobb teret kapnak, és milyen jó is ez, hiszen számtalan egészségügyi előnye van ezeknek a fiatal hajtásoknak!

A csírák hihetetlenül tápanyagdúsak:

vitaminokban (A-, B-, C-, E-, K),

ásványi anyagokban (cink, vas, réz, magnézium, kálium),

valamint különféle antioxidánsokban és enzimekben gazdagok, amelyek erősíthetik az immunrendszert, javíthatják az emésztést és támogathatják az általános egészséget.

Az enzimek aktivitásának köszönhetően csökken a magok fitát tartalma, ezáltal jobb lesz az emészthetőségük, és a bennük található ásványi anyagok felszívódása is.

Mire jó a csíra és hogyan kell enni?

A csírák másik fő előnye az előbb említett magas antioxidáns-tartalmuk. (Ezek a vegyületek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és növelhetik a krónikus betegségek kockázatát. A csírák különösen gazdagok C-vitaminban!

A csíra egyebekben jó rostforrás is, így javíthatja az emésztést és segíthet a koleszterinszint csökkentésébe. Ízük általában kellemes, friss (pl mungóbab csíra, lucernacsíra, búzacsíra), de vannak erőteljes ízűek is, mint például a retek csírák – mondja Gőgh Barbara, Barbilla, táplálkozási szakértőnk.

Sokoldalúan felhasználhatók salátákban, szendvicsekben, levesekben, turmixokban.

A lucernacsíra

FONTOS!

• Várandós kismamáknak, gyermekeknek, időseknek és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek nem ajánlják a fogyasztását!

• Ha otthon szeretnénk csíráztatni, akkor azt körültekintően végezzük, hiszen a csírázás folyamata nemcsak az apró magok fejlődésének kedvez, hanem a különféle baktériumok szaporodásának is! Kifejezetten figyeljünk arra, hogy direkt csíráztatásra alkalmas magot vásároljunk, hiszen a klasszikus vetőmag már vegyszerekkel kezelt lehet.

• Vásárláskor mindig friss terméket válasszunk, ügyeljünk a szavatossági időre, és a fonnyadt, kellemetlen szagú, valamint olyan csírákat, amin már megjelent penész folt, ne fogyasszuk el!

Lucernacsírás szendvics recept

Hozzávalók:

 -2 vékony szelet kovászolt rozskenyér

-vaj

-magas hústartalmú sonka

-4-5 nagy csipet lucernacsíra

-2 lágytojás

-kis marék koktélparadicsom, savanyúkáposzta

Elkészítés:

A kenyereket kenjük meg vajjal.

Helyezzünk rá 4-4 szelet sonkát, egységesen terítsük be lucernacsírával!

A lágytojást akár a szendvicsen, akár mellette felvágva helyezzük el, majd a többi zöldséggel fogyasszuk!