A barátai féltették Andy Vajnát Timitől
2023-01-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Négy éve már, hogy Andy Vajna elhunyt, de a barátai és a szakmabeli kollégái a mai napig rendszeresen emlegetik nevét. Rengeteg szép emlékük van róla, hiszen a filmmogul – a segítőkészsége mellett – gáláns ember is volt, aki nem sajnálta a pénzt, ha jó társaságban múlathatta az időt.

Dudás Viktor filmszakértő nemcsak jó viszonyt ápolt Andyvel, de egy évig a beosztottja is volt, amikor elindult a Nemzeti Filmalap projekt. Mint mondta, szakmailag nagyon határozott, céltudatos embernek ismerte meg a világhírű producert, akivel nehezen lehetett vitatkozni.

– Akit megkedvelt, azzal a munkán kívül is igyekezett jó viszonyt kialakítani. A mi kapcsolatunk is hamar átalakult barátsággá. Amikor Los Angelesben jártam, a feleségemmel már az első este meghívott minket vacsorázni, de olyan helyekre is elvitt, ahová csak úgy nem juthat be senki. Gáláns volt, nem sajnálta ilyenkor a pénzt, de a hétköznapokban egyáltalán nem szórta. Jótékonyságra azonban mindig adományozott, de ezzel nem szeretett kérkedni – kezdte Dudás, aki szerint Andy csak nagyon keveseket engedett igazán közel magához, s osztotta meg velük a legbelsőbb gondolatait, érzéseit. A külső véleményekre és kritikákra sem adott, pedig mind a Vajna Timivel való házassága, mind a politikai szerepvállalása miatt támadták. Mint ismert, Tímea a Damu Rolanddal kötött viharos házassága révén lett ismert, s a vallomása révén került a nőt bántalmazó színész börtönbe. Később a dubajozással és lányok futtatásával is gyanúsított R. Lajos ügyében is kihallgatták, így Vajna barátaiban felmerülhetett, hogy az egyre szorosabbra fonódó kapcsolatuk nem vet jó fényt a nemzetközi hírű producerre.

– Sokan próbálták őt figyelmeztetni vagy óva inteni bizonyos dolgoktól, de ő soha nem volt hajlandó feláldozni a saját boldogságát semmiért vagy senkiért. Egyik fülén bement, a másikon meg ki. Olyan ember volt, aki ment a maga feje után, mondhatott bárki bármit –mesélte Dudás.

Piroch Gábor világhírű kaszkadőr azon kevés ember közé tartozott, akiket a filmmogul igazán közel engedett magához. 1987-ben a Vörös zsaru forgatásán találkoztak, Piroch az ő biztatására kelt útra 1989-ben Amerikába, ahol rövid idő alatt beindult a karrierje. Dolgozott többek között a Titanicban, A múmiában, az Evitában és a Terminátor 2-ben is.

– 2000-ben megkaptam a különleges személy státuszt, így már huzamosabb időt tartózkodhattam kint. Andy azonnal befogadott, az otthonában éltem egészen 2007-ig, közben a zöldkártyát is megszereztem. Beleláttam a mindennapjaiba, Dobó Kata is ott élt velünk. Használhattam az összes luxusautóját, és részt vettem a partikon is. Igazi nagyvilági életet folytatott, gyakori vendég volt nála Madonna, Arnold Schwarzengger, Antonio Banderas és Sylvester Stallone is, akinek még a gyerekével is játszottam – mesélte a kaszkadőr, aki Magyarországon is rendszeres vendég volt a Vajna-házban.

– Kétlaki életre rendezkedtem be, amit azóta is folytatok. Andy is hazatért, és itthon nagy ember lett, de ez nem változtatott rajta semmit. Ugyanolyan kedves és udvarias volt. Majdnem minden vasárnap délelőtt jártam át hozzájuk beszélgetni, és továbbra is állandó vendég voltam a partijain. Tudtam, hogy több egészségi problémája van, de teljes orvosi stábja volt, akik folyamatosan kezelték. Muszáj volt, mert munkamániásként csak így tudott dolgozni. Azt gondolom, szerencsés volt, hiszen mindezek ellenére élete végéig aktív lehetett, és szenvedés nélkül tudott távozni. Timi hívott a rossz hírrel. Másnap este a családdal együtt én is átmentem a házba, és próbáltam őt támogatni, valamelyest vígaszt nyújtani a számára – tette hozzá Piroch.