A B12-vitamin kezelheti a zsírmájbetegséget
2022-09-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Egy új tanulmány szerint a B-vitaminok potenciálisan kezelhetik az előrehaladott nem alkoholos zsírmájbetegséget.

A Duke-NUS Medical School kutatói felfedeztek egy olyan mechanizmust, amely a zsírmájbetegség előrehaladott formájához vezet – és kiderült, hogy a B12-vitamin- és folsav-kiegészítők visszafordíthatják ezt a folyamatot.

Ezek az eredmények segíthetnek a nem-alkoholos zsírmájbetegségben szenvedőknek, amely egy olyan májbetegség gyűjtőfogalma, amely a kevés alkoholt fogyasztó embereket érinti, és amely világszerte a felnőttek 25%-át, Szingapúrban pedig 10 felnőttből négyet érint.

A nem alkoholos zsírmájbetegség a májban felhalmozódott zsírral jár, és világszerte a májátültetések egyik vezető oka. Magas előfordulási gyakorisága a cukorbetegséggel és az elhízással – Szingapúrban és más iparosodott országokban két jelentős közegészségügyi problémával – való összefüggéséből adódik.

Ha az állapot gyulladásba és hegszövet-képződésbe torkollik, nem-alkoholos steatohepatitis (NASH) néven ismert.

“Míg a zsírlerakódás a májban korai stádiumban visszafordítható, a NASH-hoz való progresszió májműködési zavarokat, májzsugorodást okoz, és növeli a májrák kockázatát” – mondja az első szerző, Madhulika Tripathi, aki a Duke-NUS Kardiovaszkuláris és Anyagcsere Program Hormonális Szabályozás Laboratóriumának vezető kutatója.

Jelenleg nincs farmakológiai kezelés a NASH-ra, mert a tudósok nem értik a betegség mechanizmusát. Bár a tudósok tudják, hogy a NASH összefügg a homocisztein nevű aminosav emelkedett vérszintjével, nem tudták, hogy milyen szerepet játszik, ha játszik egyáltalán, a betegség kialakulásában.

Tripathi, Brijesh Singh társszerző és szingapúri, indiai, kínai és amerikai kollégáik megerősítették a homocisztein és a NASH progressziójának összefüggését preklinikai modellekben és emberekben.

Azt is megállapították, hogy a homociszteinszint emelkedésével a májban az aminosav különböző májfehérjékhez kapcsolódott, megváltoztatva azok szerkezetét és akadályozva működésüket. Különösen, amikor a homocisztein a szintaxin 17 nevű fehérjéhez kapcsolódott, megakadályozta, hogy a fehérje betöltse a zsírsav-anyagcserében, a mitokondriumok forgalmában és a gyulladásmegelőzésben betöltött zsírszállító és -emésztő szerepét (az úgynevezett autofágia, egy alapvető sejtfolyamat, amelynek során a sejtek eltávolítják a rosszul kialakult fehérjéket vagy a sérült organellákat). Ez indukálta a zsírmájbetegség kialakulását és NASH-ba való progresszióját.

Fontos, hogy a kutatók megállapították, hogy a preklinikai modellekben a diéta B12-vitaminnal és folsavval történő kiegészítése növelte a szintaxin 17 szintjét a májban, és helyreállította az autofágiában betöltött szerepét. Emellett lassította a NASH progresszióját, és visszafordította a májgyulladást és a fibrózist.

“Eredményeink azért izgalmasak és fontosak, mert azt sugallják, hogy egy viszonylag olcsó terápia, a B12-vitamin és a folsav felhasználható a NASH megelőzésére és/vagy progressziójának késleltetésére” – mondja Singh. “Emellett a szérum és a máj homociszteinszintek a NASH súlyosságának biomarkereként szolgálhatnak.”

A homocisztein más májfehérjéket is befolyásolhat, és a kutatócsoport jövőbeli kutatási iránya, hogy kiderítse, melyek ezek. Remélik, hogy a további kutatások a NASH-ellenes terápiák kifejlesztéséhez vezetnek majd.

“A B12-vitamin és a folsav – amelyek magas biztonsági profillal rendelkeznek, és amelyeket az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság étrend-kiegészítőként jelölt ki – első vonalbeli terápiaként való alkalmazásának lehetősége a NASH megelőzésére és kezelésére óriási költségmegtakarítást eredményezhet, és csökkentheti a NASH okozta egészségügyi terheket mind a fejlett, mind a fejlődő országokban” – mondja Paul M. Yen vezető szerző, a Duke-NUS Kardiovaszkuláris és Metabolikus Rendellenességek Programjának hormonális szabályozással foglalkozó laboratóriumának vezetője.

“Jelenleg a végstádiumú májbetegségben szenvedő betegek egyetlen kezelése a transzplantáció. Dr. Tripathi és munkatársai eredményei azt mutatják, hogy egy egyszerű, megfizethető és hozzáférhető beavatkozás potenciálisan megállíthatja vagy visszafordíthatja a májkárosodást, új reményt adva a zsírmájbetegségben szenvedőknek” – mondta Patrick Casey, a Duke-NUS kutatási dékánhelyettese. “A csapat eredményei aláhúzzák a tudományos alapkutatás értékét, amelyen keresztül a tudományos közösség továbbra is jelentős pozitív hatást gyakorol a betegek életére.”