8+1 tipp az otthoni energiatakarékossághoz
2023-02-13  /  Szerző:   /   Ajánló

Bár az elmúlt években elég sokan kongatták a vészharangokat, hogy az emberiség túlhasználja az energiaforrásokat, csökkenteni kell a fogyasztást, valójában a rezsiárak meglepetésszerű egekbe törésével szorult rá a legtöbb család arra, hogy valóban hozzáfogjon az energiatakarékosabb életforma kialakításához. Milyen modern és jól bevált módszerekkel tudunk energiatakarékosabban gazdálkodni otthonainkban?

 

1.Szigeteljük otthonainkat 

Padlásszigetelés fújható szigetelőanyaggal - Kép forrása: KontaktBau Szigeteléscentrum

50-60 évvel ezelőtt még nem sokan gondolkoztak az épületek szigeteléséről, hiszen olcsó energiaforrás volt bőven, a huzatosabb lakásokat is ki lehetett fűteni egyszerűen. A 70-es évek energiaválsága után Nyugat-Európában hozzáfogtak az épületek szigeteléséhez, hogy kevesebb földgáz elhasználásával azonos minőségű komfortot érjenek el. Magyarországra a 80-as, 90-es években gyűrűzött be az épületszigetelés, ma már az új építésű házak esetében alapvető elvárás, hogy minél kevesebb energia felhasználásával üzemeljen. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő homlokzati szigetelés, födémszigetelés, tetőtér beépítés esetén pedig a tetőtér hőszigetelése. És hogy mennyit nyerünk egy ilyen beruházással? Ez több tényezőtől is függ. Egy olyan ház esetében, ahol hiányzik a szigetelés vagy rosszul volt szigetelve, akkor ez az érték akár 30-50% is lehet. Ha már volt valamilyen szigetelés, akkor kisebb lesz a spórolás mértéke. A légkondicionáló berendezés és a fűtés használatától is függ a spórolás mértéke. A fűtés esetén több háztartás el van télen 18-19 fokban, másoknál már a 23 foknál is cidriznek. Nyáron pedig van, akinél már 25 fok fölött jelez a hőségmérő és bekapcsolja a légkondit, mások gond nélkül bírják a 30 fokot. Megfelelő, jó minőségben kivitelezett fújható üveggyapot szigetelés elvégzése után, legalább 20-30%-os költségmegtakarítással lehet számolni. Egy jól kivitelezett szigeteléssel akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk. A klíma helyes használata ugyanakkor odafigyelést igényel, a nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre. A klíma használat kikerülhetetlenül kellemetlen mellékhatása azonban a jelentős villanyszámla, ami szintén jelentősen csökkenthető, ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

2.Korszerűsítsük, automatizáljuk a fűtési rendszerünket

A fűtéskorszerűsítéssel is sokat spórolhatunk az energián. Egy jól automatizált kondenzációs gázkazánnal (megfelelő szigetelés esetén) stabilan ki tudjuk fűteni a házat, az automatika révén csak akkor üzemel, amikor szükségünk lesz rá, nem fűt fölöslegesen. A fűtéskorszerűsítés lehet több irányú. Ha jelenleg gázkonvektorokkal fűtünk (ami tulajdonképpen sok pici gázkazán), érdemes elgondolkodni egy kondenzációs gázkazán beszereléséről, amiről a radiátorokat fűtjük. (Számoljuk bele ilyenkor a költségekbe a gáztervet és azt az időt, amíg átfut a rendszeren a terv befogadása.) 2022. októberéig az egyik legokosabb döntés a fűtésrendszer átalakításánál, kialakításánál a napelemes rendszerről üzemeltetett hőszivattyú által felmelegített padlófűtés volt. Aztán felfüggesztették az épületre telepített napalemes rendszer hálózatba csatlakozás lehetőségét, illetve belengették a korábbi szaldós elszámolás bruttósítását, ezzel pont a fűtési szezonban nem juthatunk hozzá a napelemes rendszerünkkel megtermelt áramhoz. Persze mehetünk a biomassza (fa, pellet stb.)  irányában is, egy jól szigetelt ház esetében a fafűtés is tud takarékos lenni.

3.Korszerűsítsük a nyílászárókat

Fontos alappillére az energiatakarékos otthonnak a megfelelő nyílászáró. Ha régi, rosszul záródó, esetleg korhadásnak, szuvasodásnak indult ablakaink, ajtóink vannak, akár 30 %-nyi hőenergiát is veszíthetünk a fűtési szezonban. Ebben az esetben lehet bármilyen jó a szigetelés és a fűtéstechnika, sem a komfortban, sem a rezsispóroláson nem fogjuk annyira érezni a befektés eredményét. Ahhoz, hogy az épület valóban jól üzemeljen, szükségünk lesz arra, hogy a szigetelés, a nyílászárók és a fűtéstechnika egymást erősítve fejtse ki jótékony hatását.

4.Használjunk külső árnyékolást

A tetőtér esetében már írtunk a hűtés fontosságáról. Ahhoz, hogy a tetőtéri szobák ne változzanak egy nyári napon szaunává, a szigetelés és a légkondi mellett elengedhetetlen az ablakok külső árnyékolásáról gondoskodni. A belső függönyök sajnos csak a fényt tartják kívül, a napsugarakból származó hőenergia az ablaküvegen keresztül bejut és az üvegházhatásnak köszönhetően becsapdázódik. Ez télen nagyon jól jön, nyáron azonban, mikor a hőség ellen küzdünk, jó, ha ki tudjuk zárni. Erre való a külső árnyékolás.

5.Vásároljunk energiatakarékos eszközöket

Vegyünk energiatakarékos eszközöket. A mosógép, mosogatógép, szárítógép, hűtőgép, légkondicionáló berendezések stb. komfortossá varázsolják életünket, jóval több időnk lesz azzal foglalkozni, amivel szeretnénk. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fogyasztanak ezek az eszközök! Válasszunk energiatakarékos berendezéseket, amelyekkel csökkenthetjük a fogyasztásunkat.

6.Ne az ivóvízzel locsoljunk

Kép forrása: Unsplash

A modern megoldások mellett érdemes néhány energiatakarékossági tippért visszanyúlni nagyanyáink, dédapáink módszereihez. Ha kertünk van, ne a csapvízzel locsoljunk, hanem kútvízzel, esővízzel. Az esővíz gyűjtéséhez csak néhány víztárolót kell beszereznünk. A klímaváltozás miatt szélsőséges a csapadék eloszlása. A száraz heteket, hónapokat nehezen kiszámítható módon váltják a bőséges esők, záporok, zivatarok. A hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadékot nincs módja a kiszikkadt vagy leviakolorozott, leaszfaltozott talajnak felszívnia, ezért a korábbi csapadékviszonyokra kialakított vízelvezető rendszerek túlterhelődnek, telítődnek a víztározók, a víz kimossa, rongálja a talajt, az épített terepeket. Ez ellen az egyik leghatékonyabb védekezés, ha a tetőről lefolyó esővizet összegyűjtjük és a szárazabb időszakban elöntözzük.

7.Használjuk fel a háztartásban létrejövő szürkevizet

De nem csak az esővizet hasznosíthatjuk, hanem a háztartásban keletkező szürkevizet is. A szürkevíz az a víz, amit már egyszer használtunk (pl. kézmosásra, fürdésre), nem lehet meginni vagy főzni vele, de mivel nem tartalmaz ürüléket (utóbbit fekete víznek nevezik), nem számít szennyvíznek sem. A használt vizet vagy szürkevizet sok területen lehet hasznosítani. Az elnevezés nem a színére utal, hanem a víz minőségét jelöli. A szürkevizet lehet használni takarításhoz, vécéöblítéshez, megfelelő szűrés után pedig akár öntözéshez is. Nem mindegy azonban, hogy melyik szürkevízről van szó. A mosakodás, kézmosás után keletkező szürkevizet akár szűrés nélkül is lehet használni például dísznövények öntözésére. Azonban a mosogatás során a zsírok, egyéb szennyeződések miatt már komolyabban meg kell szűrni a vizet, mielőtt megöntöznénk vele a növényeinket.

8.Vásároljunk tudatosan

Kép forrása: Unsplash

Nehéz ügy a kapitalizmus virágzása során tudatos vásárlásra ösztökélni magunkat, pedig rengeteg pénzt, energiát spórolhatunk vele. Vásároljunk tudatosan, kerüljük az impulzusvásárlást, készítsünk bevásárlólistát és ragaszkodjunk hozzá a bevásárlás során. Ezzel a megközelítéssel csökkenthetjük a fölöslegesen megvásárolt termékek arányát, minimalizáljuk a fölösleges vásárlási köröket. Vásároljunk tartós termékeket, az eldobható, egyszer használatos dolgok tömeges előállítása az esetek többségében nagyobb környezetkárosítással és kiadással jár, mint tartós, időtálló cikkeké. Tudatos vásárlóként érdemes arra is figyelnünk, hogy amiből csak lehet, a leginkább tartós, legkevésbé szennyező anyagot válasszuk.

+1 Használjuk tudatosan az autónkat

Csak akkor használjuk az autónkat, ha tényleg szükség van rá. Most, hogy lekerül az ársapka a benzinről, gázolajról, mindenki a saját bőrén érezheti, hogy egy tele tank benzin mennyire terheli meg a családi kasszát. Érdemes abba az irányba terelni az életformánkat, hogy minél kevesebbszer kelljen autóba ülni. Tervezzük meg a napjainkat, szervezzük egymásra a fuvarokat, amikor lehet, menjünk gyalog, tömegközlekedéssel, kerékpárral.