7 szakértő tipp, amivel elejét veheted a kicsinyes párkapcsolati vitáknak
2020-03-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Nincs együttélés vita nélkül. Ez lehet egészen apró, de az is előfordulhat, hogy valami komolyabb dolgon kaptok össze a pároddal. Talán már unod is a veszekedéseket, és gyakran azt veszed észre, hogy mindig ugyanazokat a köröket futjátok, sokszor banális témákon.

Hiszed vagy sem, egészen apró lépésekkel is óriási javulást lehet elérni, amellyel a viták száma jelentősen csökkenthető. Hogyan?

Mivel Te tudod a legjobban, hogy mik azok a témák és helyzetek, amelyek leginkább képesek kihozni a párodat a sodrából, így tiszteletben tartva a másik érzéseit, elkerülöd ezeket. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Kövesd az alábbi 7 tippünket, amivel elejét veheted a kicsinyes párkapcsolati vitáknak!

1.       tipp: Figyelj!

Egy vita közepén csendesedj el, és hallgasd meg, hogy mit mond a partnered, aztán hagyj elég időt magadnak arra is, hogy átgondold a szavait, így másképpen is fogsz reagálni rájuk. Mondd el neki, hogy megérted az álláspontját, és tekintettel vagy az érzéseire. Ha így jársz el, akkor a párod nem érzi majd, hogy védekeznie kellene, sem azt, hogy támadnia, ehelyett ő is meg fog hallgatni Téged.

Ezt is olvasd el! 5 tipp, hogyan állítsd helyre a párkapcsolatodat egy komoly vita után

2. tipp: Válaszd ki a legnagyobb problémát!

Naponta számtalan aprósággal fel tud bosszantani a párod, és fordítva, egészen addig, amíg nem engeded el ezeket a jelentéktelen semmiségeket. Válaszd ki azt az 1-2 problémás területet, amire ezentúl koncentrálni fogsz, és a többi butasággal ne foglalkozz.

3. tipp: Vezessetek be egy „személyes jelzőrendszert”

Amikor mindketten úgy érzitek, hogy növekszik bennetek a feszültség egy adott dolog miatt, akkor kipróbálhatjátok a következő technikát: Mindketten válasszatok egy szót, vagy kifejezést, amit a kibontakozó vita során kimondotok egymásnak. Ezzel jelzitek a másiknak, hogy nem akartok veszekedni, mert nem ér annyit az egész probléma. Ha kimondod a szavadat, és a párod a sajátjával válaszol, akkor a feszültség egyszerre csak el fog szállni.

4. tipp: Fejezd ki a hálád!

Függetlenül attól, hogy mióta vagytok együtt, újra és újra mutasd ki a párod felé, hogy milyen nagyra értékeled és mennyire hálás vagy azokért a dolgokért, amit érted tesz. Minél többre értékelitek egymást, annál kevésbé fogtok belemenni apróbb vitákba.

5.  tipp: Ne félj bocsánatot kérni!

Bárki követhet el olyan hibákat, amely miatt utólag lelkiismeretfurdalása lesz. Ilyenkor légy bátor, vállald a felelősséget, és mutass megbánást. Legyél őszinte, és mondd el, hogy mit fogsz másként csinálni a jövőben, és persze ezt a tetteiddel is bizonyítsd.

6. tipp: Ne a párodat hibáztasd mindenért!

Minél gyakrabban és hangosabban okolod a másikat a problémákért, az annál több veszekedést szül. Ilyen helyzetekben mindig magadról beszélj inkább. „Te” helyett mond, hogy „én”. Például ne mondd el mindennek azért, hogy elfelejtett szólni egy késő esti programjáról a barátaival. Helyette meséld el neki, hogy mennyire aggódtál, amikor előző este későn ért haza, és nem tudtad, hogy mi van vele.

7. tipp: Tudd, hogy mi hoz ki a sodrodból!

Ismerd meg a saját nyomógombjaidat, amelyektől mindig ideges leszel, és vitázni kezdesz. Ilyen helyzetben próbáld valamivel fékezni a dühödet. Vegyél egy nagy levegőt, számolj el tízig, kezdj el takarítani. Mindegy, mit választasz, a cél a belső békéd visszaszerzése.

Bármit is teszel, sajnos nem tudsz elkerülni minden vitás helyzetet, viszont mérsékelni tudod a veszekedések okozta károkat a kapcsolatodban. Légy kedves, és türelmes, tiszteld a partnered, és légy hálás azért, mert van Neked.