7 egészségtelen szokás, ami tönkreteheti a párkapcsolatot
2017-07-04  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Sok egészségtelen szokás létezik egy párkapcsolatban. Vannak olyanok, melyeket felismerünk, azonban vannak olyanok is, melyekről nem gondoljuk azt, hogy rosszat tesznek a párkapcsolatunknak, mégis káros hatással vannak ránk. Alábbi cikkünkben felsoroljuk azt a 7 leginkább egészségtelen szokást, ami tönkreteheti a párkapcsolatunkat.

1. Nem mondod azt, hogy „Köszönöm”

Ha azt gondolod, hogy szerelmed mindig melletted lesz, a viselkedésedtől függetlenül, nagyon is tévedsz. Köszönd meg neki, ha olyat tesz, amiért hálás vagy neki, ugyanúgy ahogyan megszidod, amikor nem tetszik valami. Találj mindig okot arra, hogy megdicsérd. Gondolj arra, milyen rossz lenne az életed nélküle.

2. Szokássá válik a késés

Ne hagyd, hogy párod sokáig várjon rád. Azzal, hogy időben ott vagy egy randin, a tiszteletedet nyilvánítod ki iránta. Ha mindig késel a pároddal való találkozókról, azt jelenti, hogy ő nem fontos számodra. Neked tetszene az, ha párod nem tartaná tiszteletben a te idődet, és akkor érkezne a találkozókra, amikor neki jólesik?

3. Viccelődsz rajta

Ha együtt nevettek, az rendben van, viszont, ha rajta nevetsz, akkor már nagy a baj. Ha ő mond egy olyan viccet, amivel téged megbánt, vagy ami miatt rosszul érzed magad, mondd el neki! És légy óvatos, hogy te se viselkedj hasonlóan, mert ez akár frusztrációkhoz és veszekedésekhez is vezethet.

4. Minden probléma a párodé, nem a tiéd

Próbáld meg tisztelni párodat azzal, hogy nem minden problémádat neki öntöd ki, ne hibáztasd őt amiatt, hogy rossz napod volt a munkában, és ne várd el azt, hogy segítsen, amikor nem is tud.

5. Emocionálisan zsarolsz vagy feltételeket szabsz

Semmiféle zsarolás nem elfogadott egy párkapcsolatban. Azt gondolod, hogy rendben van az, ha siránkozol, vagy arra kéred, hogy szeretkezzen veled, amikor épp pár perce mondta, hogy mennyire kimerült a munkában? Ha te nemet mondasz neki, amikor ő szeretne veled szeretkezni, és ő engedelmeskedik, akkor te se erőszakold rá olyan dolgokra, amiket nem szeretne megtenni.

6. Kicsi hazugságokat mondasz

A hazugságok, akármilyen kicsit is lennének, meggyengítik a párkapcsolatot. Inkább beszélgessetek nyíltan, és állapodjatok meg abban, hogy amikor beszélgetést kezdeményeztek egymással, azt azért tegyétek, hogy elmondjátok egymásnak az érzelmeiteket és szükségleteiteket, nem pedig azért, hogy letámadjátok a párotokat vagy, hogy megalázzátok vagy megbántsátok őt. Ugyanakkor, határozzátok el azt is, hogy minden veszekedést optimista, pozitív hangon zárjatok. Ha ez nem lehetséges, akkor már abban a pillanatban álljatok le a vitázással, amikor úgy érzitek, hogy rossz irányba megy el a beszélgetés.

7. Elhallgatsz egyes információkat

Sok pár pont azért kerüli a komolyabb beszélgetéseket, mert félnek a veszekedésektől. De ha elrejtitek egymás elől az érzelmeiteket, amit valóban éreztek, akkor a párkapcsolatotok garantáltan nem lesz egészséges. Nagyon fontos, hogy ne hagyjátok felhalmozódni a problémákat, hanem beszéljétek meg őket, bármilyen kicsik is lennének. Ha valami zavar, mondjátok el a másiknak! Ne engedjétek, hogy felgyűljön a frusztráció, mert később szemrehányás lesz belőle.