5 újévi fogadalom 2021-re, amelyek tényleg megvalósíthatóak
2021-01-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Azok közé tartozol, akik minden évben újévi fogadalmakat tesznek, és soha nem tudják betartani azokat? Megmutatjuk, hogyan sikerülhet 2021-ben betartani, és mely fogadalmaknak van értelme.

Vannak olyan embereknek, akik komolyan veszik ezeket az ígéreteket, és gyorsan változtatnak is a dolgokon, amiket kitűznek maguk elé. De legyünk őszinték, a legtöbben már január közepén kudarcot vallunk az ígért újévi fogadalmaikkal. Ezen kívül idén természetesen arra is kíváncsiak vagyunk, mivel tervezhetünk, főleg ezekben a kihívásokkal teli időben. Egy ilyen év után, amikor a tervezés szinte lehetetlenné vált, nem olyan könnyű döntéseket hozni, amelyeket lehetőleg meg is tudunk majd valósítani.

Tegyünk kis lépéseket. Például az úgynevezett mikro szokásokkal történő változtatások könnyebben megvalósíthatóak, és sok pozitívumot hoznak mindennapjainkba, kevés erőfeszítéssel.

 

Itt és most élj

A koronavírus járvány miatt számos projektünket egyik napról a másikra lemondták. Üdüléstervezés, hétvégi tevékenységek, esti programok. A bevált szokásaink nagy része átalakult, de éppen emiatt tanultunk meg itt és most élni. Ez az év alkalmat adott arra, hogy változtassunk a mindennapi apró szokásokon. Felismertük, mit értékelünk drága életünkben, és milyen dolgokat szeretnénk másképp csinálni a jövőben. Megtanultuk a bizonytalanságot lehetőségnek tekinteni. Megtarthatjuk ezt a bátorságot, hogy azonnal kezeljük a dolgokat, és éljünk a pillanatnak a következő évben.

Ebben az összefüggésben beszélnünk kell a digitális viselkedésünkről is. A digitalizálás sok szempontból áldás, de legyünk őszinték, teljesen rendben van, ha a számtalan Zoom-találkozó után egyszerűen nincs kedvünk este képernyőket vagy virtuális interakciókat nézni. A járvány kezdetén estéink tele voltak zoomos vacsorákkal vagy online jógaórákkal, de a legtöbben most örülünk, hogy félretehetjük laptopunkat és mobiltelefonunkat.

És ez jó! Mert a testnek és az elmének is meg kell pihennie ezekben az intenzíven digitális időkben. Próbáljuk tudatosabban használni mobiltelefonunkat szabadidőnkben, és engedjük meg magunknak, hogy kevesebbet nézzünk a mobiltelefonra. Garantáljuk: nem fog hiányozni!

Változtasd meg a nézőpontot

Az újévi pezsgőspoharad félig tele van vagy félig üres? A pesszimista ember arra fog összpontosítani, ami hiányzik, az optimista pedig arra, amije van, és örül ennek. Eldöntheted, hogy melyik csoporthoz tartozol. A helyzet az, hogy azok, akik megszokják, hogy pozitív szempontból nézik a dolgokat, jobban bíznak önmagukban és az életben. Tanulmányok szerint azok, akik pozitívan tekintenek a jövőbe, kevésbé szenvednek álmatlanságtól, többet mozognak, kevesebbet dohányoznak és egészségesebben étkeznek. Gyorsabban felépülnek a műtétektől, hosszabb a várható élettartamuk és egyszerűen boldogabbak.

Legyél zöldebb a kényelem feláldozása nélkül

Kevesebb eldobható termék, alacsonyabb energiafogyasztás, kevesebb vegyszer, mindez túl sok erőfeszítésnek tűnik? Nem! Apró változások is segítik környezetünket. Csak annyi ételt vegyél, amennyit tényleg megeszel. Semmire sem egyszerűbb odafigyelni a mindennapi életben, mint a műanyagra.

A minimalizmus luxusa

Megszabadulni a felesleges dolgoktól. Szelektáláskor a legjobb olyan dolgokkal kezdeni, amelyek kevés érzelmet váltanak ki belőlünk, például konyhai eszközökkel vagy törölközőkkel. A minimalizmus nem feltétlenül jelenti azt, hogy anyagilag lejjebb kell adni. Sokkal inkább egy gondolatmenet, amely nem arról szól, hogy makacsul csökkented a holmijaid számát, hanem arról, hogy helyet biztosítasz olyan dolgoknak, amelyek igazán boldoggá tesznek. A hangsúly kifejezetten a csodás élményeken vagy a barátságokon van. Tudatosan élvezd azokat a pillanatokat, amelyekben boldogságot érzel, és gondolj vissza erre az érzésre nehéz vagy stresszes időszakokban, hogy erőt meríts belőle.

Mondj nemet

Igen, a „nem” az egyik legnehezebb szó, de az egyik legértékesebb újévi fogadalom is egyben. Nem kell állandóan mások mellett lenned, még anyaként sem. Tervezz szüneteket, beleértve a rövideket is, hogy megvédd magad a túlterheléstől. Kényeztesd magad egy kis pihenéssel: egy masszázs, egy nap egy fürdőben vagy olvasás, egy új hobbi vagy meditátáció. Ne feledd, hogy a „nem” másoknak sokszor „igen” önmagadnak! Ha erőt akarsz adni mások számára, időről időre fel kell töltened a saját energiatartalékaidat.

Forrás: Activebeauty