5 tipp a kiegyensúlyozott napkezdéshez
2022-02-25  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A felkelés utáni első órák hatással vannak az egész napos hangulatunkra, teljesítőképességünkre és stresszszintünkre. Érdemes tehát egy jó reggeli rutint kialakítani, aminek köszönhetően jókedvűen és energiával telve startolhatunk. Az alábbi öt ötlet – egy finom müzli nyugodt elkanalazgatásától az otthoni fitneszgyakorlatokig – egyszerű rituálékkal igyekszik veled megszerettetni a reggeleket.

 

Reggeli rutin: tudatos napindítás 5 lépésben

Az egészséges alvás és a szabályos alvási ritmus mellett a napkezdésed módja is nagy hatással van az energiaháztartásodra, valamint az életkedvedre. Hiszen ki szeret gyomorgörccsel gondolni a hétfő reggelekre?

Nem muszáj mind az öt tippet beépítened a saját reggeli rutinodba. Egyszerűen válaszd ki azokat a rituálékat, amik neked és tökéletes reggelről alkotott elképzeléseidnek megfelelnek, és akár már holnap kipróbálhatod őket.

1. Power on: zene a felébredéshez

A zene lendületet visz a reggeli rutinba. Döntsd el, hogy mivel szeretnél ébredni: lágy madárfüttyel és természeti hangokkal, vagy a kedvenc számoddal, amitől egy pillanat alatt felpezsdül a véred. Tipp: az akusztikus hangszerek és a nyugodt zongorahangok különösen jó aláfestést adnak a kellemes napkezdésnek.

2. Mozgasd át magad

A reggeli rutinodba érdemes néhány perc mozgást is beépítened, mivel az kellemesen felpörget. Hogy az 20 perc jóga, nyújtógyakorlat vagy egy rövid és intenzív has-láb-popsi erősítés, az csak rajtad múlik. A lényeg a mozgás, amitől felgyorsul a vérkeringésed, és energiával töltődsz fel. A beágyazás és egy kis rendrakás is válhat reggeli rituálévá. A legjobb bennük: ezek a hasznos tevékenységek instant sikerélménnyel ajándékoznak meg, amitől valószínűleg a kedved is sokkal jobb lesz.


3. Naplóírás a léleknek

Az intuitív írás tudatos és egyszerre megnyugtató reggelindítóként funkcionálhat. A reggeli jegyzetelés ötletét Julia Cameron írónő egyik könyvében osztotta meg olvasóival. A „morning pages”-eihez (reggeli oldalaihoz) csupán 3 papírlapra, egy tollra és némi időre van szüksége. A cél a három oldalt saját gondolatokkal megtölteni, reflektálni és fejben rendet rakni.

4. Egészséges rutin: Ébredés okostelefon nélkül

Kora reggel, ébredés után rögtön az e-mailjeidet, a WhatsApp üzeneteidet és közösségi média csatornákat csekkolod? Szabadulj meg ezektől a digitális időrablóktól, a felkelés utáni első órákban ne vedd a kezedbe a telefont. Meglátod, hirtelen mennyi időd marad minden másra.

5. Szánj időt a reggelire

Egy jó reggelitől is boldoggá válhatunk. Egy vitamindús zabkása vagy müzli többek között triptofán aminosavval látja el a szervezetünket. Ennek az értékes aminosavnak fontos szerepe van a szerotonin boldogsághormon termelődésében. Megtalálható a kakaóban, a zabpehelyben és dióban. Már a puszta tény, hogy időt szánsz a reggelire, extra adag erőt és energiát adhat az előtted álló naphoz.

Forrás: Activebeauty