5 tévhit az arcápolásról
2020-05-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?, Rúzs

Rengeteg tévhit kering az arcápolásról, melyek közül a „kenjünk fogkrémet a pattanásra” talán az egyik legismertebb. Annak érdekében, hogy ne károsítsuk a bőrünket ilyen hasznosnak kikiáltott tippekkel, most leszámolunk az ilyen és ehhez hasonló okosságokkal.

1. tévhit: Életkorunk alapján válasszunk ápolóterméket.

Tény, hogy a korunknak van némi köze ahhoz, hogy milyen készítményt érdemes használnunk, azonban ezen kívül sok más tényezőt is figyelembe kell venni. Ezek közé tartozik például a bőrünk típusa – azaz száraz, zsíros, érzékeny, esetleg kombinált bőrünk van-e. Ahhoz, hogy megfelelően ápoljuk, inkább arra koncentráljunk, hogy mire van szüksége a bőrünknek, és ne arra, hogy hány évesek vagyunk.

2. tévhit: A drága készítmény jobb a kedvezőbb árral rendelkezőnél.

Gyakran gondoljuk azt, hogy csak akkor bizonyulhat jónak egy termék, ha azért többet kell fizetnünk. Ez azonban egyáltalán nincs így! Egy kutatás során kiderült, hogy egy ápolótermék minősége nem függ össze annak fogyasztói árával. Könnyen megeshet, hogy egy drága termék, melyben hasznos összetevők vannak, a felbontás után már el is veszíti jótékony hatását, míg egy olcsóbb készítménynek semmi baja nem lesz. Az árcédula helyett inkább az összetevőkre és az összetételre helyezzük a hangsúlyt.

 

3. tévhit: Ha elegendő vizet iszunk, az optimálisan ellátja a bőrünket nedvességgel.

A vízfogyasztásra természetesen nagy figyelmet kell fordítanunk, hiszen a szervezetünknek szüksége van rá. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bőrünk hidratálásával nem kell külön foglalkoznunk. A folyadékot ugyanis először az életfontosságú szerveink használják fel, és csak azok után következik a bőrünk. Ezért olyan fontos, hogy mindig használjunk hidratáló krémeket vagy maszkokat, melyek direktben juttatják el az éltető nedvességet bőrünk sejtjeihez. Főleg akkor ügyeljünk erre fokozottan, ha eleve száraz a bőrünk.

4. tévhit: Az egészségtelen ételek pattanásokat okoznak.

Tény, hogy a chips és a csokoládé gyakori fogyasztása nem egészséges, nincs azonban bebizonyítva, hogy elfogyasztásuk következtében pattanásos lesz a bőrünk. Ezek kialakulása ugyanis elsősorban a faggyútermeléstől függ. Arról nem is beszélve, hogy az egészséges élelmiszerek – például a tej és a citrusfélék – sokkal nagyobb eséllyel okoznak pattanásokat, mint a zsíros ételek. Ennek ellenére semmiképp se mondjunk le utóbbiakról, hiszen ettől függetlenül csupa jót tesznek a szervezetünkkel. A mitesszerek és pattanások ellen pedig csodákra képes egy speciális arcmaszk.

 

5. tévhit: Cserélgetni kell az ápolótermékeket, mert a bőrünk idővel hozzászokik a hatóanyagokhoz.

A bőrünk valóban alkalmazkodhat egy-egy termékhez, ez azonban nem azt jelenti, hogy akkor már nem használnának a benne található hatóanyagok. Ez a tévhit abból adódik, hogy a bőrünk egy idő után nem reagál olyan gyorsan és jól az adott készítményre, mint a kezdetekkor. Ennek az oka pusztán annyi, hogy az elején még sokkal több ápolásra volt szüksége. Csak ritka esetekben ajánlott a termékcsere – például akkor, ha allergiásak lettünk a benne található tartósítószerre.

Forrás: Activebeauty