5 ötlet a stresszmentes adventi készülődéshez
2022-12-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Sokak számára a december a stressz, a túlhajszoltság és a veszekedések hónapja. A teendők listája végeláthatatlanul hosszú: megannyi ajándékot kell beszereznünk, be kell vásárolnunk a családi ebédhez, és még egyszer alaposan ki kell takarítanunk a lakást – a zűrzavarban aligha jut idő átadni magunkat az adventi hangulatnak. Pedig fontos lenne ilyenkor meg-megállni, elcsendesedni, befelé fordulni, hogy igazán élvezni tudjuk a várakozás heteit. Öt ötlet, amit idén másképp csinálhatnánk.

 

1. Kezdj el időben hangolódni!

Sosem lehet elég korán nekiállni az ünnepi készülődésnek. A lakás ünnepi díszbe bújtatása közben garantáltan hatalmába kerít minket a karácsonyi hangulat. Advent heteiben a dekoráció lehet még valamivel visszafogottabb, hiszen a javát úgyis Szentestére tartogatjuk. Ha ilyenkor már néhány fenyőággal vagy papírcsillaggal ünnepibb hangulatot teremtesz, vagy kiraksz egy adventi naptárt, azáltal Te is megélheted a várakozás örömét. Sok családban a karácsonyfát nem csak Szentestén, hanem már pár nappal az ünnep előtt felállítják.

Ezenkívül a kekszsütés is egy klasszikus „hangolódós” tevékenység. A legjobb, ha sütögetés közben egy karácsonyi lejátszási listát is elindítasz a háttérben. Ha a karácsonyi sütik megsütése számodra inkább kötelesség, mintsem élvezet, akkor egy karácsonyi aromájú illatosító is segíthet a lelkedet az ünnepre hangolni. Az ánizs, a fahéj és a szegfűszeg aromái segítségedre lesznek ebben.

2. Élvezd az apró pillanatokat

Sokak számára a karácsonyi készülődés egyet jelent a rohanással és egy sor nyűgös feladat elvégzésével. Pedig ez az időszak tele van olyan pillanatokkal, amik örömmel tölthetik meg szívünket. Ne menjünk el mellettük! Hogy ezeket észrevegyük, ébresszük fel a bennünk élő gyermeket. Leesett az első hó? Akkor ne gondolkozz sokáig, feküdj bele, és készíts egy hóangyalkát! Garantáltan jó kedved lesz tőle, és ez a móka a karácsonyi stresszt is feledteti veled egy időre.

Egy szép hagyomány a Barbara-ág vágás, amire december 4-én szokás sort keríteni. Az ág vízbe téve karácsonyig virágba borul. Minden nap megfigyelhetjük, hogy mi változik rajta, és mikor kezdenek el kinyílni a virágai. Még egy lassítási lehetőség, amivel nem csak a meghitt adventi időszakban élhetünk: minden reggel és minden este szentelj annak 5 percet, hogy meggyújtasz egy gyertyát és meditálsz egy jót, vagy eliszogatsz mellette egy bögre teát. 

 

3. Kellemes bevásárlást!

A last minute vásárlók ismerik a helyzetet: az időnyomás alatt előfordul, hogy kényszerből meglehetősen személytelen ajándékok landolnak a bevásárlókosarunkban. Ez kivédhető azzal, ha nem árasztjuk el egymást ajándékokkal – hanem mondjuk kihúzzuk, hogy ki kinek vesz ajándékot a családban vagy a baráti társaságban. Így csak egy-egy ajándékot kell beszerezni, aminek a kigondolására valóban rászánjuk az időt és az energiát, és amit a legjobb, ha környezetbarát módon csomagolunk be. Mutatunk néhány ajándékötletet.

Az ajándékvásárlás kellemes program lehet, ha az ajándékokat egy séta keretében kis üzletekben vagy a piacon szerezzük be – esetleg kézzel készítjük vagy otthon sütjük meg őket. Ha elkerülnéd a bevásárlóutcákban és a plázákban hömpölygő tömeget, akkor időzítsd olyan időpontra a bevásárlást, amikor ezek a legkevésbé forgalmasak. Egy további lehetőség: kuckózz be a kanapé sarkába egy bögre teával, és szerezd be az ajándékokat online.

4. Minden nap karácsonyozz egy kicsit

Milyen lenne a karácsony a sok vers, dal és történet nélkül, amiket az év ezen különleges időszakához írtak vagy komponáltak? És tedd a szívedre a kezed: mennyit ismersz belőlük? Ha minden nap megtanulsz egy rövidke vagy (egy hosszabb) adventi verset, elolvasol egy varázslatos karácsonyi történetet, vagy megismerkedsz egy új dallal, szépen lassan ráhangolhatod a szívedet az ünnepre.

Ezenkívül kézműveskedhetsz is, vagy összegyűjtheted az adventi pillanatokat egy naplóban – kis versek, rajzok, receptek vagy fotók formájában.

 

5. Adj vissza valamit

Lehet, hogy nem érzed úgy, hogy a mögötted álló év minden pillanatáért hálásnak kellene lenned. Nem is kell! Elég, ha elfogadod azt, ami történt veled. Mégis sokan úgy érzik az év ezen időszakában, hogy szeretnék kifejezni a hálájukat azért a sok jóért, amit az élettől kaptak. Például egy pénzügyi adomány vagy segítségnyújtás formájában. Például itt találsz 24 karácsonyi jótett-ötletet. De másképp is kifejezheted a háládat: mi lenne, ha idén kívánságlista helyett köszönetlistát írnál – magadnak vagy épp valaki másnak?