3 ok, mely aláássa a munkahelyi barátságot
2017-01-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e? A munkahelyen létrejövő barátságoknak komoly csapatépítő és motiváló erejük is van. Nagyobb kedvvel végezheted a munkádat, ha közben néha kikapcsolódsz a munkamenetből egy közös ebédszünet vagy kávézós csevegés erejéig. A közös iroda nemcsak kialakít, hanem ugyanúgy szétszakíthat is egy baráti kapcsolatot, ha a karrierépítő faktorok kiütik a baráti érzelmeket.

Íme, a legveszélyesebb helyzetek, ahol könnyen tönkremehet még egy igazi barátság is.

Versengés

Egy új munkahelyen nagyon fontos, hogy találj valakit, akivel kölcsönös a szimpátia, ez sokszor megkönnyíti a beilleszkedést. Viszont egy idő után, ha már belerázódtál a szakmai dolgokba, és esetleg túlszárnyalsz is pár kollégát, gyorsan a visszájára fordulhat a dolog. Az egészséges versengés nincs feltétlenül romboló hatással a baráti viszonyokra, de mégis akadnak olyan helyzetek, amikor irigység alakul ki a legjobb barátok között is. Ha mindez csak időszakos, nem lesz komoly befolyással a viszonyotokra, de egy tartós rivalizálást nem valószínű, hogy túlél a barátság.

Előléptetés

Ha váratlanul feljebb lép valaki a szakmai ranglétrán, sok esetben a személyes kapcsolatok is átrendeződnek. Mivel a barátság általában kizárja a hierarchikus szerepleosztásokat, nehéz lesz egyensúlyt tartani munka és privát kapcsolat között. A szakmai döntésekből nem könnyű figyelmen kívül hagyni az érzelmi szálat, a kinevezett barát ezért valószínűleg tudatosan hátralép, amit az alárendelt fél viszont távolságtartásként értelmezhet. A megváltozott arányokat csak akkor tudjátok rendezni, ha a barátság eléggé erős ahhoz, hogy elviselje az irodai alá- és fölérendeltséget.

Munkahelyváltás

A munkahelyen létrejövő barátságok legnagyobb próbája az elválás, vagyis ha valamelyik fél elhagyja a céget, mert új állást talál. A közös irodai együttműködés nem biztos, hogy elég összetartó erő egy hosszú távon és a munkahelyen kívül is működőképes baráti kapcsolathoz. A közös érdek megszűnik, a kommunikáció megritkul, és mindkettőtök új barátokat keres az új környezetében. Ha mégis többről van szó, mint egy ideiglenes viszonyokra épített aktuális barátság, akkor hosszú hónapok után is lesz közös témátok, a találkozók hangulata pedig nem válik formálissá.

Neked van barátod a munkahelyeden? Kapcsolatotok kiállta már a fenti megpróbáltatásokat?