3 jó tanács az idei bejglihez
2023-11-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A Karácsony nem az igazi bejgli nélkül, és bár ma már a legtöbb cukrászdában és hipermarketben készen is megveheted ezt a klasszikus süteményt, azért mégiscsak az otthon készített az igazi. Van azonban néhány dolog, amit érdemes betartanod az elkészítése során

1. A megfelelő arányok

A jó bejgli titka a fele-fele arányban rejlik. Például egy 50 dekás bejgliből 25 deka a töltelék legyen és 25 dkg rész jusson a tésztára.

A tészta legyen több 2 dekával, mert sütés során a sütési vesztesége bele kell számítani (pontosan ennyi gőz és zsír fog kisülni a tésztából), így lesz meg a helyes arány.

2. A megfelelő tészta

A bejgli tésztáját sokan összehasonlítják a pozsonyi kifli tésztájával, többfelé ebből a tésztából készítik. Az élesztőt nem szabad felfuttatni, hogy ne hatalmasra kelt kalácstésztát kapjunk!

A hagyományos bejgli fő hozzávalói: jó minőségű liszt, sertészsír, vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaníliás cukor és tej.

A töltelék lényege, hogy a vizet cukorral vagy mézzel, citromhéjjal, mazsolával darált cukrozott narancshéjjal forraljuk fel, majd ebbe szórjuk a diót vagy a mákot.

3. Repedés nélkül

Az egyik alapvető titok, hogy nem szabad a túl meleg tepsibe tenni a bejglit, mert akkor túl hamar megbarnulhat. Alacsony hőmérsékletű sütő sem ajánlott, mert akkor a tészta kelhet túl.

A mákos vagy diós bejglink biztosan nem reped szét, ha felül megszurkáljuk a kész süteményt, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezünk kemény munkáját.

A legfontosabb szabály: akkor sem szabad elkeseredni, ha minden kritériumot töviről hegyire betartva reped meg a tésztánk. Ez még a legtapasztaltabb háziasszonyokkal is előfordul!