15 módszer, amellyel végre kiállhatsz önmagadért!
2023-01-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Szerelem

Ha emberi kapcsolatokról van szó, akkor az egyik legnagyobb, de ritkán kimondott igazság az, hogy Te tanítod meg a másiknak, miként bánjon Veled. Ez igaz a barátságokra, a munkahelyi környezetre, de a párkapcsolatokra ugyanúgy. Mind a verbális, mind a nonverbális kommunikációd az, ami megmutatja a partnerednek, hogy mit vársz el tőle.

Ezért is alapvetően fontos, hogy kiállj önmagadért, hogy boldog lehess, és igazán szerető, féltő társra lelhess. Ahhoz, hogy képes legyél jobban tisztelni magadat és ezzel ugyanezt az igényt sugározni a külvilág felé, vesd be az alábbi stratégiákat!

1. Változtass a saját énképeden! – Elképzelhető, hogy a múltbéli rossz párkapcsolati tapasztalataid azt a hitet építették fel benned, hogy a Te véleményed nem számít. Ezt az önpusztító nézetedet mindenképpen le kell cserélned.

2. Ismerd meg a benned rejlő erőt! – Az önbecsülés és magabiztosság csakis legbelülről fog tudni táplálkozni és növekedni.

3. Tudd pontosan, hogy mit akarsz! – Legyen szó az életed bármely területéről, és bármilyen kapcsolatáról, részletesen fogalmazd meg az elvárásaidat. Hiszen, ha Te sem tudod,mit szeretnél,  akkor hogyan várod el másoktól, hogy megértsenek.

4. Beszélj, ahelyett, hogy magadban tartanád az ellenérzéseidet! – Ha úgy érzed, hogy valaki csak próbál kihasználni, és a saját akaratát próbálja rád erőltetni, akkor ne tűrd némán. Ha csak csendben magadban forrongsz, az nem old meg semmit, helyette tönkre tesz Téged.

5. Fordítsd hasznodra a testbeszédedet! – A mód, ahogy tartod magad, ahogy beszélsz, ahogy gesztikulálsz, mind el fogja árulni, hogyan is vélekedsz legbelül magadról.

6. Ne engedd, hogy mások uralkodjanak az érzelmeid felett! – Az erőteljes személyiségek megpróbálnak majd elnyomni, mindenért Téged hibáztatni, és elbizonytalanítani abban, hogy mit is érzel valójában. De az érzelmeid csakis a Tiéid, egyedül Te ismerheted azokat pontosan.

7. Legyél a saját szószólód! – Biztosan vannak barátaid és támogatóid, akikre mindig számíthatsz, de hidd el, a legnagyobb motiválód Te vagy legbelül.

8. Védd meg az önértékelésed! – Neked kell leginkább tudni, hogy mennyit érsz. Ez nem függ semmilyen külső tényezőtől, vagy mások véleményétől.

9. Nevezd nevén a dolgokat! – Ha úgy érzed, hogy valaki tiszteletlen Veled, akkor nyíltan és őszintén vesd a szemére. Ebből rájön majd, hogy Téged nem vehet semmibe, és magyarázkodásra kényszerül.

10. Sose kérj bocsánatot a véleményedért és az érzéseidért! – Ha valamit elrontasz, vagy valakinek rosszat teszel, akkor rendben van, hogy elnézést kérsz. De az érzéseidért senki nem tehet felelőssé.

11. Legyél udvarias, de határozott! – Ha úgy érzed, hogy valaki igazságtalan Veled, akkor mondhatod ezt: „Azt gondolom, hogy amit tettél, nem igazságos Velem szemben. Engedd meg, hogy megmagyarázzam, miért gondolom ezt.”

12. Tanulj meg „nem”-et mondani! – Sokszor a leghatékonyabb módja annak, hogy kiállj magadért, ha világosan meghúzod a határokat, és annyit mondasz, hogy „Nem!”

Ez is érdekelhet! - Önbizalom tippek nőknek és férfiaknak

13. A saját válaszodra koncentrálj! – Nem tudod megszabni, hogy mások miként viselkedjenek, mit mondjanak, vagy mit tegyenek. De a saját tetteidet Te irányítod. Mindig gondosan válogasd meg a szavaidat, és figyelj oda a reakcióidra.

14. Visszafogottan is nyert ügyed lehet! – Van néhány olyan helyzet, ahol a hangod felemelése hasznos lehet, de az esetek többségében nem a hangerőtől tűnik magabiztosnak valaki. Sokszor a csendes, de határozott válasz küldi a legmeggyőzőbb üzenetet a külvilág felé.

15. Készülj fel a visszavágóra! – Ha egyszer kiálltál magadért, akkor sose lépj vissza, és ne add alább az elvárásaidat. De készülj fel rá, hogy a másik fél nem csupán meglepődik majd, hanem esetleg ellenáll, és visszavág. Ne hagyd, hogy elbizonytalanítson!