10 tipp a környezettudatos és spórolós konyháért
Április 21-én volt a Föld napja, ami remek alkalom arra, hogy kicsit átgondoljuk, mennyire figyelünk szűkebb és tágabb környezetünkre, mennyire vagyunk tudatosak egy fenntarthatóbb világ létrehozásában. És már egészen kis dolgokkal is sokat tehetünk - és meglepő módon még spórolunk is velük.
1. Minden a vásárlásnál kezdődik: amikor csak tehetjük, válasszunk szezonális és helyi alapanyagokat! Szerencsére ma már egyre több helyi termelői kis piac és olyan mozgalom van, akik összegyűjtik vidéken a hazai remek és friss zöldséget, gyümölcsöt, de akár sajt- és kolbászféléket. Sokkal kevesebb csomagolással, jobb hangulatban és sokszor jóval reálisabb áron jutunk így szép és friss áruhoz, ráadásul így egy csomó gazdálkodónak munkát és megélhetést is biztosítunk.
2. Nem kell lemondani azért az egzotikusabb gyümölcsökről, citromról, narancsról, vagy éppen a praktikus avokádóról, de áprilisban olyan szőlőt vagy szilvát venni, ami körbeutazta a világot, szerintünk teljesen felesleges. Ha változatosabb gyümölcskínálatra vágyunk már, teljesen joggal, akkor válasszunk fagyasztott gyümölcsöket - turmixba tökéletes!
3. Ha lehet, kerüljük a rengeteg csomagolóanyaggal talán mutatósan tálalt alapanyagokat - amit megvásárolunk, annak egy része megy a kukába, teljesen feleslegesen fokozva a hulladéktermelést.
4. Vásárláskor vigyünk magunkkal egy kosarat vagy textiltáskát, ezekből már nagyon csinos darabok léteznek - felesleges szemetet termel a nejlonzacskó, amit ráadásul drágán vásárolunk meg a pénztárnál, és feltehetően sosem használunk újra.
5. Takarékoskodhatunk a sütőpapírral is, ami egy rendkívül praktikus dolog - nem kell vajazni, lisztezni, könnyebb mosogatni -, de jó tudni, hogy adott esetben többször is használható, ha például pizzát, melegszendvicset, egész padlizsánt, krumplit, édesburgonyát, szelet sütőtököt sütünk rajta...
6. Ugyanígy spórolhatunk a fóliával és az alufóliával is. Nem kell háromszor körbetekerni, ha feltétlenül szükségünk van rá, de sokszor teljesen el is hagyható a használatuk, ha jól záródó dobozt használunk helyettük.
7. Takarékoskodhatunk az energiával is - és ezzel a bolygót is segítjük -, ha fedőt használunk. Gyorsabban elkészül az étel a bezárt térben, vagyis kevesebb energiát használunk hozzá, ergó pénztárca- és környezetbarát.
8. Fedezzük fel újra a kuktát! Kiment a divatból, pedig nagyon praktikus jószág - a magasabb nyomás alatt gyorsabban főnek meg benne az alapanyagok, különösen húsok, babos ételek esetében használható, nagyon praktikus és szerencsére ma már nem alumíniumból készülnek, és nagyon mutatós, szerethető formájú példányokat találunk belőlük.
9. A mosogatás sok háztartásban az egyik legkényesebb pont, de környezettudatosság szempontjából is érzékeny téma. Ha a mostoha házi munka nagy részét a modogatógép végzi, akkor érdemes igazán ügyesen és jól feltölteni, de még ebben az esetben sem árt egy ügyes kütyüt beszereznünk, az úgynevezett perlátort, ami a csaptelepre szerelhető, és a vizet permetszerűvé alakítja - a sagítségével pedig 70–85% víz spórolható meg.
10. A papírszalvéta és a konyhai papírtörlő ma már rengeteg háztartásban kitúrta a textiles változatokat, pedig ma már nem is kézzel mosunk. Lehet, hogy amolyan úri huncutságnak tűnik a textilszalvéta, de egy hétig használhatjuk, ahogy a konyharuhát is, utána pedig a mosógép újjá varázsolja, míg a papíros változat egyszerűen hulladék. Arról nem is beszélve, mennyire hangulatos és házias tud lenni a saját készítésű, névvel ellátott szalvétagyűrűbe gyömöszölt textilszalvéta! Vendégeknek, egy alkalomra használhatunk papírt, de családilag sokkal jobb, környezettudatosabb és spórolósabb megoldás a textil.
Forrás: Cookta