10 apró tipp otthonra, amivel rengeteg energiát spórolhatsz meg
2021-01-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Nem is gondolnád, milyen egyszerű dolgokkal tudod csökkenteni otthonod energiafelhasználását. Összeszedtünk 10 trükköt, ami könnyen kivitelezhető, és nekik hála komoly energia- és pénzmennyiséget spórolhatsz.

 

1. Cseréld modernebbre

A háztartás energiafelhasználásának tetemes részét a fűtés teszi ki. A kazánt, ha már nagyon régi és elavult, érdemes egy modernebb, kevesebb energiát használó változatra cserélned. Hidd el, hosszútávon többszörösen megtérül. A kazán beszerelését bízd szakemberre, mert a jó beállítással akár 15-20% energiát is megtakaríthatsz.

2. Légtelenítsd és tartsd tisztán

A radiátorokat fűtési szezon előtt mindig légtelenítsd, és egész évben tartsd tisztán, mert a rárakódott porréteg is csökkenti a hatékonyságot, ezáltal pedig növeli az energiafelhasználást.

3. Szigetelj

A hőveszteséget leghatékonyabban modern nyílászárókkal tudod csökkenteni. De az is segít, ha a fűtőtest mögé öntapadó, hővisszaverő fóliát teszel, és az ablakokra függönyt, valamit vastagabb anyagú sötétítőt, esetleg redőnyt, reluxát szerelsz.

4. Tartsd a lakást optimális hőmérsékleten

Teljesen felesleges a lakásban egész nap 25 °C- nak lennie, ha senki sincs otthon. Az sem megoldás, ha elzárod a fűtést, mert a lehűlt helyiségek felfűtése sokkal több energiát igényel, mintha temperáló hőmérsékletet állítanál be. Fűts folyamatosan, de alacsonyabb hőfokon. Ha van rá lehetőséged, hogy külön beállítsd minden helyiségben a hőmérsékletet, a gyerekszobában, nappaliban, étkezőben legyen 20–22 °C, a hálószobában 18 °C, a fürdőszobában pedig 24 °C.

 

5. Moss alacsonyabb hőmérsékleten

A fűtésen kívül számtalan olyan berendezés van az otthonodban, amely, ha nem megfelelően használod, igazi energiarabló. Ilyen például a mosógép. Ne csak egy programot használj, hanem attól függően, mennyire szennyezett a ruha, váltogasd. Ha 60°C helyett 40°C-on mosol, azzal rengeteg energiát megspórolhatsz.

6. Húzd ki a töltőt és az egyéb eszközöket

Ha nem használsz egy elektronikus berendezést, például a telefontöltődet, húzd ki a konnektorból, mert akkor is energiát vesz fel, ha nem csatlakoztatsz rá telefont.

7. Használj energiatakarékos eszközöket

Ha valamelyik géped megérett a cserére, az új kiválasztásánál dönts energiatudatosan. Válassz olyan háztartási eszközöket, amelyek megfelelő energiatakarékossági fokozatba tartoznak. Az A, A+ vagy A++ jelölésűek a legjobbak.

 

8. Takarékoskodj a vízzel is

A hétköznapokban inkább válaszd a zuhanyzást, és csak néha engedd tele a kádat, mert ez utóbbi esetében minimum dupla, de inkább háromszor annyi vizet használsz el, mint zuhanyzással. Ne folyasd folyamatosan a vizet fogmosáskor sem, és a mosogatás is energiatakarékosabb, ha nem folyóvizes technikával csinálod.

9. Tartsd karban a háztartási berendezéseket

A jól karbantartott gépek mindig kevesebbet fogyasztanak, mint elhanyagolt társaik. Jó példa erre az elkoszosodott sütő vagy a lejegesedett hűtő, mely több energiát fogyaszt, ráadásul az élettartama is csökken.

10. Használd okosan a villanytűzhelyt

A villanytűzhely működtetésénél figyelj arra, hogy a főzőlap és a rá helyezett edény átmérője azonos – vagy közel azonos – legyen. Főzz nemesacél edényekben, melyek szendvicstalpa tárolja a hőt, és mindig használj fedőt, ezzel ugyanis nem kevés energiát spórolhatsz meg. Mindig öt-tíz perccel előbb kapcsold le a főzőlapot – és ez a sütőre is érvényes –, mert a keletkezett hő még pont ennyi ideig dolgozik, és extra energiafelhasználás nélkül is tökéletesre sül, fő az étel.

Forrás: Activebeauty