Xbox One vs. Playstation 5 – melyiket válaszd?
2024-04-02  /  Szerző:   /   Ajánló

Ami az autósok körében BMW vagy Audi, a focirajongóknál Real vagy Barca, az a játékfüggőknél Xbox One vagy Playstation 5. Talán a focisták vannak a legjobb helyzetben, hiszen ott egyértelmű, ki nyeri a meccset. Az autóknál és a játékoknál ez inkább egyfajta szerelem vagy hit is egyben, hiába a technikai és műszaki adatok. Mi most azért mégis megpróbálkozunk a lehetetlennel, avagy Xbox One vagy PS5?

Microsoft vagy Sony? Már-már vallási kérdés!

Először is a két gyártó háza táján érdemes körülnézni. A Microsoft az egyik, ha nem a legismertebb technológiai szereplőként több fronton is toplistás – a konzolok terén azonban van egy fő vetélytársa hosszú ideje, akivel nehezen veszi fel a versenyt. Ez pedig nem más, mint a Sony.

Mi a különbség Xbox One és Playstation 5 között?

A Sony nagyobb népszerűsége részben annak is köszönhető, hogy a PS-sorozatok valahogy nagyobb izgalomban tartották a gamereket, az ott elérhető kínálat miatt. Magát a technológiát tekintve nagyon nagy különbségeket nem találhatunk. De azért érdemes erről a részről is megvizsgálni a két konzolt.

Ami a teljesítményt, a grafikát és a tárhelyet illeti, a PS5 hardvere nyer inkább. Ezzel szemben az Xbox One elég jó crossplay title-ökkel rendelkezik. Ráadásul több generációra visszamenőleg is támogatja a játékokat – ami pedig még pozitívum mellette, az az árazás. Itt tehát némileg fordul a kocka.

Akkor melyiket is válasszuk?

Kétféle ember van: az egyik, aki racionális döntést hoz, pro és kontra érveket sorakoztat fel, a másik érzelmi alapon választ. És talán van a harmadik, aki sodródik az árral. Egy profi gamer valószínűleg határozott véleménnyel van az Xbox One vs. PS5 kérdésről – mintha csak megkérdeznénk egy BMW vagy Audi rajongót. Hiába a jobb gyorsulás, a megbízhatóság, bármi, a szerelem az szerelem.

Aki logikus döntést szeretne hozni, azt tudjuk javasolni, hogy az alapján válasszon, mennyi időt és energiát tesz bele majd a játékba. Aki egy megbízható, biztos alapokon és erős technológiával ellátott konzolt szeretne gazdaságosan, tökéletes lehet az Xbox One, aki pedig a legújabb, leginnovatívabb típusra vágyik, a PS5 mellett is leteheti a voksát. Aki igazán bölcs, mind a kettőt kipróbálja – és alighanem később elköteleződik.