Whiskeys mártásban sült oldalas
2025-05-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz:

-1 kg oldalas

-1 ek. só

-1 tk. őrölt bors

-1 ek. édes-nemes pirospaprika

-1 tk. őrölt kömény

-4 ek. olaj

-5 dl kóla

A mártáshoz:

-1,5 l kóla

-6 nagyobb fej vöröshagyma

-3 ek. vaj

-1 ek. olívaolaj

-3 ek. barna cukor

-1 mk. cayenne bors

-2 dl whisky

-3 ek. szójaszósz

Elkészítés:

Az oldalast lehártyázzuk. A páchoz összekeverjük a fűszereket. A húst beolajozzuk, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Tálba tesszük, ráöntjük a kólát, és éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap a húst magas falú tepsibe fektetjük, felöntjük a kólával, alufóliával lefedjük, és 200 C-fokon 3 órán át sütjük. Levesszük a fóliát és még 1 órán át sütjük.

A szószhoz a hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A vaj és az olívaolaj keverékén megfuttatjuk a hagymát, és lefedve alacsony lángon megpuhítjuk. Ezután belekeverjük a cukrot, és alacsony lángon még 20 percig főzzük. Az 1,2 liter kólát magas lángon redukáljuk, azaz sűrűre forraljuk.

A maradék 3 dl kólát a hagymára öntjük, krém állagúra turmixoljuk, és a redukált kólához adjuk, jól összekeverjük. Beleöntjük a borsot, a whiskyt, a szójaszószt, és fél órát főzzük, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ha sűrű egy kis kólával még fel lehet lazítani. Az oldalasra öntjük a szószt és tetszőleges körettel, pl. sült krumplival, káposztasalátával tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: másnap