Whiskeys mártásban sült oldalas
Hozzávalók 4 személyre
A húshoz:
-1 kg oldalas
-1 ek. só
-1 tk. őrölt bors
-1 ek. édes-nemes pirospaprika
-1 tk. őrölt kömény
-4 ek. olaj
-5 dl kóla
A mártáshoz:
-1,5 l kóla
-6 nagyobb fej vöröshagyma
-3 ek. vaj
-1 ek. olívaolaj
-3 ek. barna cukor
-1 mk. cayenne bors
-2 dl whisky
-3 ek. szójaszósz
Elkészítés:
Az oldalast lehártyázzuk. A páchoz összekeverjük a fűszereket. A húst beolajozzuk, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Tálba tesszük, ráöntjük a kólát, és éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a húst magas falú tepsibe fektetjük, felöntjük a kólával, alufóliával lefedjük, és 200 C-fokon 3 órán át sütjük. Levesszük a fóliát és még 1 órán át sütjük.
A szószhoz a hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A vaj és az olívaolaj keverékén megfuttatjuk a hagymát, és lefedve alacsony lángon megpuhítjuk. Ezután belekeverjük a cukrot, és alacsony lángon még 20 percig főzzük. Az 1,2 liter kólát magas lángon redukáljuk, azaz sűrűre forraljuk.
A maradék 3 dl kólát a hagymára öntjük, krém állagúra turmixoljuk, és a redukált kólához adjuk, jól összekeverjük. Beleöntjük a borsot, a whiskyt, a szójaszószt, és fél órát főzzük, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Ha sűrű egy kis kólával még fel lehet lazítani. Az oldalasra öntjük a szószt és tetszőleges körettel, pl. sült krumplival, káposztasalátával tálaljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: másnap