Valójában ez a 4 párkapcsolati típus létezik
2023-11-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Több száz párost vizsgáltak meg, amiből minden kiderült.

Egy korábbi kutatás szerint valójában csak négyféle viszony létezik, amibe minden párkapcsolat bele foglalható. 2016-ban vizsgáltak meg 400, a húszas éveik közepén járó, még nem házas párt, és Steven Ogolsky, a kutatás vezetője arra a következtetésre jutott, hogy bár sokféle ember létezik, mindössze négy olyan kategória van, amibe minden kapcsolatot be lehet sorolni.

Sőt, a három kutató azt is felsorolta, hogy milyen jellemzők mentén lehet ezekbe a kategóriákba sorolni a kapcsolatokat.

Vita-vita hátán, de tombol a szenvedély

Ez amolyan se veled, se nélküled kapcsolat és valószínűleg senki nem tud kiigazodni azon, mikor vagytok együtt, vagy éppen külön. Az egymás iránti elkötelezettségetek menet közben folyton változik – az egyik percben még imádjátok egymást, a másikban már hallani sem akartok a másikról.

A konfliktusok szétválasztanak benneteket, de a szenvedély újra egymás karjaiba taszít benneteket. Van egy bizonyos nyilvánvaló mágnesesség, ami a kapcsolatotok zökkenői ellenére is folyamatosan visszahúz benneteket egymáshoz.

Ez a fajta őrült, szenvedélyes románc nincs ugyan feltétlenül kudarcra ítélve, de a kutatók szerint hosszú távon nem biztos, hogy fenntartható. Ha a partnered iránti elkötelezettséged szintje csökken, amikor veszekedtetek, akkor meg kell vizsgálnod, hol is tart pontosan a kapcsolatotok, és jobb döntéseket kell hoznotok, hogy tartós kapcsolatot építhessetek.

Drámáról drámára éltek

A pároddal gyakran szembesültök valamilyen új problémával, és gyakran hoztok döntéseket hirtelen felindulásból, olyan dolgok alapján, amik nem tartoznak a kapcsolatotokhoz? Több időt töltötök a barátaitok társaságában, vagy a saját hobbitokkal, mint egymással? Ebben az esetben a kapcsolatotok a drámai kategóriába tartozhat, és rendkívül vékony jégen táncoltok.

Ogolsky szerint ezek a párok rengeteg hullámvölggyel szembesülnek, és az egymás irányi elkötelezettségük is nagyon ingadozik, és ez akár szakításhoz is vezethet. A kutatók ezt ahhoz hasonlítja, mint amikor egy autóban sorra romlanak el az alkatrészek, és ahogy egyre több hibát látunk, az egész kapcsolatot elkezdjük negatívan értékelni, és lemondunk róla.

Közös társaság, közös jövő

Számodra a tökéletes este az, amit a pároddal és a közös barátaitokkal tölthetsz? A társas tevékenységek a kapcsolatotok középpontjává válnak, ahelyett, hogy a magatok útját járnátok, ha szórakozásról van szó?

Ez azt jelenti, hogy a kapcsolatotok alapja erős, hiszen közös barátokon és hobbikon osztoztok. Ogolsky szerint ezek a párok közelebb állnak egymáshoz, elkötelezettebbek egymás iránt, és ezek a kapcsolatok általában stabilak és boldogok, mert a felek jól érzik magukat együtt.

Érett kapcsolat

Lényegében mindent együtt csináltok, közös hobbijaitok vannak, és nagyszerűen érzitek magatokat egymás társaságában. Ez a különleges kötelék valószínűbbé teszi, hogy a jövőben is boldog kapcsolatban éljetek.

Nem hagyjátok, hogy külső források befolyásolják a döntéseiteket, nagyobb valószínűséggel beszélitek meg egymással a problémáitokat, és megfontoltabban hoztok döntéseket.

A tanulmány szerint a négy típus közül ez az, amelyik a legtöbb elégedettséggel járhat.